Káoszt okozott a márciusi tél a keleti parton

2009.03.03. 09:38 Módosítva: 2009.03.03. 10:04
A közlekedés földön és levegőben összeomlott, csaknem ezer járatot kellett törölni. A New York-i Central Parkot 18 centiméteres hó borítja.

Jégesővel tarkított erős havazással újra támad a tél az Egyesült Államok keleti partvidékén; az ítéletidőben helyi idő szerint hétfőn négyen meghaltak, több százezren maradtak áram nélkül, a közlekedés pedig egyes vidékeken teljesen összeomlott.

Egyedül New Jersey államban több mint 500 közlekedési baleset történt hétfőn. Észak-Karolina államban egy baleset után 25 kilométeres dugó alakult ki egy úton. Az egyik halálos baleset Bostonban, Massachusetts állam fővárosában történt, ahol egy személygépkocsi hókotróval karambolozott. A kocsi mindkét utasa - köztük egy terhes asszony - meghalt.

Több térségben már hétfőre virradóra 30 centiméter hó esett. Tennessee állam nagy részén a meteorológiai szolgálat jelentése szerint legutóbb 1968-ban volt akkora a hó, mint hétfőn. A régió déli részén több százezer otthonban nincsen áram a havazás miatt.

A New York-i Central Parkot 18 centiméter vastag hóréteg borítja. Long Islanden 30 centiméter esett. A városban öt éve először hétfőn rendkívüli iskolai tanítási szünetet rendeltek el. Michael Bloomberg polgármester közölte: kétezer hómunkás és 1400 hókotró dolgozik a városban. Összesen közel 10 ezer kilométernyi utat és járdát kell járhatóvá tenni. "Ez olyan hosszú szakasz, mint ide Los Angeles" - mondta a New York-i polgármester.

A New York környéki három nagy repülőtéren hétfőn összesen mintegy 950 járatot töröltek. Philadelphiában csaknem 300 járat maradt ki. A bostoni Logan nemzetközi repülőteret az erős havazás miatt 40 percre le kellett zárni, és több százra rúg a kimaradt járatok száma.

A késő téli havazás számos településen tovább rontja az önkormányzat amúgy is súlyos pénzügyi helyzetét. A Connecticut állambeli Middletownban például a rendkívüli időjárási események okozta károk elhárítása rendszerint 35 ezer dollár (8,5 millió forint körüli) összegbe kerül, a késő téli ítéletidő azonban már közel 150 ezer dollárt emésztett fel a város költségvetéséből.