Filléres adalékanyag óvhatja a nőket az AIDS-től

2009.03.04. 21:58
Hüvelyi gél formájában nagy biztonsággal előzheti meg az AIDS-fertőzést egy meglehetősen olcsó adalékanyag, ami a jégkrémekben, gyulladáscsökkentő kozmetikumokban, sőt, az anyatejben is megtalálható. A glicerin-monolaurát fillérekbe kerül, és a makákókat bizonyítottan megvédte a SIV-vírustól, ami a HIV-vírus majmokat tizedelő változata.

Egy olcsó adalékanyag (amitől a jégkrémek krémesek lesznek, de megtalálható a gyulladáscsökkentő hatású a kozmetikumokban, sőt előfordul az anyatejben is) védelmet nyújtott makákóknak a HIV-hez hasonló majomvírussal szemben, írja amerikai kutatókat idézve a Nature tudományos magazin.

A glicerin-monolaurát elnevezésű vegyület (GML) hüvelyi gél formájában alkalmazva megvédheti a nőket is a HIV-vírussal való fertőződéstől. Bár nem nyújt 100 százalékos védelmet, nagy mértékben csökkentheti a kockázatot, ráadásul a nő saját kezébe adja a megelőzés lehetőségét. Ez különösen azokban az afrikai térségekben fontos, ahol a nőket fertőzött partnerek kényszerítik óvszer nélküli szexre.

A készítmény egy-egy adagja fillérekbe kerül, így a GML-t antibakteriális hatása miatt tamponok adalékanyagaként is használnák, különösen fontos szerepe lehetne a toxikus sokkot okozó baktériumokkal szemben. A kutatók a KY nevű síkosító gélben eloszlatva alkalmazták a hatóanyagot rhesus makákó tesztállatokon, majd a HIV majomváltozatát, SIV-vírust juttattak testükbe. Az öt majom közül négy sosem fertőződött meg, és a tesztek azt bizonyították, hogy a GML immunválaszt váltott ki.

A HIV elleni küzdelem azért is nehéz, mert a vírus éppen azokat az immunsejteket fertőzi meg, amelyeknek a szervezet védelme lenne a feladatuk. A megfertőzött T-sejtek riadóztatják a szervezet védelmi rendszerét, a test további T-sejteket küld a fertőzés helyére, melyeket azután a vírus szintén megfertőz, így terjedhet szét.

A glicerin-monolaurát viszont "lefújja" a riadót, ezáltal csökkenti a fertőzés esélyét. "Az eredmény igen reménykeltő a HIV átadását megelőző hatásos mikrobiocid keresésében, mely ráadásul biztonságos és elérhető. Mindenesetre a kutatók most további kísérleteket terveznek, hogy biztonsággal állíthassák: a gél valóban megelőzi, nem csupán elhalasztja a fertőzést.