Hat ember lehet még a romok alatt Kölnben

2009.03.04. 11:24 Módosítva: 2009.03.04. 11:29
De a rendőrség nem biztos benne. Az összeomlott levéltárban őrizték Marx és Engels leveleit.

Hat embert még mindig keresnek a kedden romba dőlt kölni levéltár épületének romjainál. A német város hatóságai először azt közölték, hogy szinte mindenkinek sikerült kimenekülnie, de kilenc embert nem találnak, szerdán viszont módosították ezt a számot.

Az 1971-ben megnyílt modern épületben lakások és játéktermek is voltak. Amikor helyi idő szerint kedden délután 2 körül összedőlt, két szomszédos épületben is komoly károk keletkeztek.

A tanúk először egyre erősödő zajokat, morajlást hallottak, azután vibrálásokat érzékeltek. A bent lévők rosszat sejtettek, ezért kimenekültek a szabadba. Röviddel később az épület összedőlt. A kölni hatóságok egyelőre nem tudják, hogy pontosan hányan lehettek az épületben.

Az egyik tanú, Florian Hacke két háznyira lakik a volt levéltártól. Ő azt mesélte, hogy olyan rázkódást érzett, mintha földrengés lenne, és a lakásában széthasadt a mennyezet. Eberhard Illner, aki sokáig levéltárosként dolgozott, a német közrádiónak azt mondta, hogy tavaly komoly repedéseket fedezett fel az épület földszinti részén, és jelentette is az illetékeseknek.

A német nagyvárosban több mint kétszáz tűzoltó és mentő dolgozik a katasztrófa helyszínén. Munkájukat számos mentőkutya is segíti. A katasztrófa oka egyelőre ismeretlen, mindössze annyit tudni, hogy a közelben nemrég metróépítési munkálatok kezdődtek.

A szakértők azonban egyelőre nem jelentették ki, hogy az épület emiatt omlott volna össze. Tény viszont, hogy 2004-ben az egyik közeli templom tornya egy métert dőlt oldalra, és akkori a szakértői vizsgálat azt állította, hogy ennek a metróépítés az oka.

A levéltárnak felbecsülhetetlen értű történelmi gyűjteménye volt. Több évszázados levelek, dokumentumok, köztük Karl Marx és Friedrich Engels kézírásos levelei, vagy a Nobel-díjas német, író, Heinrich Böll anyagai.