Tigris végzett a szumátrai favágóval

2009.03.04. 17:33
Gőzerővel irtják az erdőket Szumátra szigetén, ígEy a vadonban élő, mintegy 400 tigris egyre gyakrabban botlik emberbe. És az is megesik, hogy a letarolt területen épülő falvak az elefántcsordák vonulási útvonalába esnek, így a hatalmas állatok időnként halálra taposnak embereket.

Tigris ölt meg egy illegális favágót az Indonéziai Szumátra szigetén. Az utóbbi öt hétben ez már a kilencedik hasonló eset volt, ráadásul egy 83 éves férfit is halálra tapostak az elefántok, amikor áthaladtak egy falun.

A favágóval, aki engedély nélkül dolgozott a Szumátra szigetén lévő Jambi tartományban, este marta halálra a tigris, mondta a tartomány természetvédelmi ügynökségének vezetője.

A férfi egy falusi vezetőtől úgy tudja, hogy illegális favágók egy csoportja megpróbálta titokban elvinni a holttestet az erdőből, mert nem akarták, hogy törvényszegésen kapják őket.

Szumátra az egyik olyan hely a világon, ahol a leggyorsabb ütemben pusztítják az őserdőket, és emiatt egyre több a konfliktus az emberek és az élőhelyet, élelmet kereső űzött állatok között. A Vadvédelmi Világalap adatai szerint a szumátrai tigrisekből kevesebb mint négyszáz példány él vadon, és a legmerészebb becslések szerint is legfeljebb három és fél ezer elefánt élhet már csak vadon Szumátra szigetén.