A kiskunlacházi ügy egy tízezer darabos puzzle

2009.03.06. 19:46

Nem fogja megúszni a büntetést a 14 éves Nóri gyilkosa, mert a rendőrök - több száz kiskunlacházi férfi elszámoltatásán túljutva - immár a tettes búvóhelyének közelében járnak - közölte Papp Péter, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója pénteken. Elmondása szerint olyan nagy munka ez, mintha egy 10.000 darabos puzzle összeillesztésén munkálkodnának a nyomozók.

A bűnügyi igazgató hozzátette: jelenleg a Kiskunlacháza térségében lévő településeket fésülik át a rendőrök, és a tanyavilágot is nagyító alá veszik. Napról napra bővül a kihallgatottak köre, és a DNS-minták vétele is folyatódik.

"Nagyon sok mindent tudunk a gyilkosról: ismerjük a szokásait, a habitusát, ám megnevezni még nem tudjuk az illetőt" - fogalmazott a rendőri vezető, kérve: próbálják elhinni az emberek, hogy egyelőre több nem osztható meg a közvéleménnyel, ugyanis azzal csökkentenék a tettes kézre kerítésének esélyeit.

A rendőrség optimizmusát teljes mértékben osztja a neve elhallgatását kérő, a kriminológia legsötétebb oldalait is kiválóan ismerő szakértő. Az MTI-nek elmondta: ismeretei szerint nagy a valószínűsége, hogy a tettes nem kifejezetten Nórira, hanem egy magányosan hazafelé induló csinos lányra várt. Elvileg épp olyanra, mint amilyen a későbbi áldozat volt.

A szakértő - a lány ismerőseinek elmondására hagyatkozva - hangsúlyozta: a koránál fejlettebb, nagyon csinos és kedves, kitűnő hip-hop táncos mozgása lenyűgözte a férfiakat. Azon az éjszakán is többen szerették volna hazakísérni, ám ő dacból egyedül indult el.
Valójában ekkor pecsételődött meg a sorsa - állítja a tapasztalt kriminológus. Egy minden valószínűség szerint messzebbről érkezett férfi úgy 2-300 méterre a művelődési háztól megbújva csak arra várt, hogy egy fiatal lány toppanjon a látókörébe. A fák takarásában azonnal támadott, majd kereket oldott.

A szakember úgy véli: teljesen természetes, hogy a diszkóban táncoló 150-200 fiatal, illetve a környéken ácsorgó, a lányt jól ismerő helyiek kihallgatásán kellett túljutnia első körben a rendőrségnek. Ennyi tanút "végigzongorázni", a kicsit is gyanúsaktól DNS-mintát venni és azt megvizsgáltatni, rengeteg időbe telik. Ám most már a környék települései is sorra kerültek, bővült a kör, és a gyilkos ott lapul ebben a körben.

A kriminológus úgy tudja: a férfi DNS-e rajta volt az áldozat ruháján, márpedig ennek alapján száz zázalékosan be lehet bizonyítani, ki volt a tettes. Különös és érthetetlen - tette hozzá a szakértő -, hogy a 11 millió forintos nyomravezetői díj eddig senkit sem csábított "súgásra". Kellett tudnia valakinek vagy valakiknek, hogy családtagjuk, barátjuk akkor éjjel 3 körül nem volt otthon.

A tizennégy éves lányt 2008. november 23-án hajnalban a kiskunlacházi művelődési ház melletti ligetes részen meggyilkolták meg. A heves indulatokat keltő bűnüggyel kapcsolatban egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón Ármós Sándor Pest megyei főkapitány elmondta: még tartanak a szakértői vizsgálatok. Február végéig 347 embert hallgattak meg, 92 DNS-mintát vettek, s több poligráfos vizsgálatot is elvégeztek. Ezek a számok azóta növekedtek. Egy tíztagú nyomozócsoport és a Nemzeti Nyomozó Iroda négy munkatársa is ráállt az ügyre.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport