Felmentették a kanadai buszos lefejezőt

2009.03.06. 11:29 Módosítva: 2009.03.06. 11:35
Elmebeteg az a kínai származású férfi, aki leszúrta, lefejezte és feldarabolta a mellette ülő utast.

Felmentő ítélet született annak a kanadai férfinak az ügyében, aki tavaly júniusban egy távolsági buszon a többi utas szeme láttára leszúrta, lefejezte és feldarabolta a mellette ülő utast. A bíróság a vádlott pszichiátriai betegségre hivatkozva mentette fel a gyilkost.

A kanadai kriminalisztikában példátlan horrortörténet azután kezdődött, hogy a transzkanadai autópályán az albertai Edmontonból a manitobai Winnipegbe tartó Greyhound-busz utasai egy pihenő után újra útnak indultak. A gyilkos minden ok nélkül a mellette ülő fiatal férfira támadt, 40-50-szer megszúrta, levágta és mutogatta a fejet, majd hozzálátott a törzs feltrancsírozásához.

A tett annyira groteszk és barbár, hogy az pszichiátriai betegségre enged következtetni, mondta a CBC televízió szerint John Scurfield bíró a háromnapos tárgyalás végén.

Az ügyészség szakértői és a védelem egybehangzóan, eskü alatt vallották, hogy a 40 éves elkövető skizofréniában szenved, és abban a hitben ölte meg 22 éves áldozatát, hogy Isten vette rá. Az eljárás során a vádlott ártatlannak vallotta magát. Közvetlenül a barbár gyilkosság után azonban még bocsánatot kért a rendőrségtől, és kezét tördelve kérte őket, hogy vessenek véget életének. A férfi életfogytig tartó kényszergyógykezelésre számíthat.

A winnipegi bírósági ítéletet követően az áldozat családja közölte: gondoskodni fognak arról, hogy a férfi soha többé nem kerüljön szabadlábra. A meggyilkolt fiatalember anyja polgári peres eljárást indított a kínai származású gyilkos, a busztársaság, a kanadai rendőrség, és a kanadai kormány ellen is.