Holttest az összedőlt kölni levéltár alatt

2009.03.08. 13:25 Módosítva: 2009.03.08. 13:27
Csak a hét végén kezdődhetett meg az összedőlt kölni levéltár 800 tonnányi romjának eltakarítása, és ma előkerült az első holtest is. Így A tűzoltóság szerint jogos az aggodalom, hogy többeket maga alá temetett az összeroskadó épület.

Csaknem öt nappal a kölni városi történeti levéltár összeomlása után megtalálták a mentőosztagok az első holttestet a romok között. A holttest épp most próbálják azonosítani. A tűzoltóság szóvivője szerint immár bebizonyosodott: jogos az aggodalom, hogy további áldozatok kerülhetnek elő. A hatóságok mindeddig két eltűnt személy után kutattak, akik a levéltárral együtt kedden összedőlt két épület egyikében tartózkodtak.

A kedd délutáni katasztrófa helyszínén még mindig drámai állapotok uralkodnak. A szakértők szerint mintegy 800 tonnát kitevő romok eltakarítása csak a hét végén kezdődhetett meg, a szakadatlan eső következtében felázott talajon képtelenek voltak mozogni a munkagépek. Mindez késleltette a feltételezett áldozatok keresését is.

A kutatásban amerikai és japán szakemberek is részt vesznek, az amerikaiak pedig olyan berendezésekkel segítenek, amikkel az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én véghez vitt terrortámadás után próbáltak az áldozatokra bukkanni a New York-i World Trade Center romjai alatt. A lehetséges áldozatok felkutatását a legkorszerűbb technikai berendezések mellett mentőkutyák is segítik.

A kedd délutáni katasztrófa okai hivatalosan még mindig tisztázatlanok. A gyanú azonban egyértelműen a kölni közlekedési vállalatra terelődött, mondván: a cég szabálytalanul intézte a metróépítést a környéken, s emiatt több épület (mindenekelőtt a levéltáré) megrepedezett, illetve megsüllyedt.