Robbanószer-gyanús csomagot találtak egy buszon Röszkénél

2009.03.08. 07:09 Módosítva: 2009.03.08. 07:20
Szerbiából jött a busz a gyanús csomaggal. A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai minden utastól ujjlenyomatot vettek.

Egy gyanús csomag miatt órákig szünetelt a röszkei autópálya-határátkelő forgalma a belépő oldalon. A kilépő oldalt egy sávon, a legszélsőn engedték a határőrök.

A vámosok még kora este egy Szerbiából érkező autóbuszban gyanús csomagot találtak, melyben ismeretlen eredetű anyag volt. Az autóbuszt azonnal félreállították egy üres kamionterminálra, és robbanószer-kereső kutyával átvizsgálták a járművet, illetve a buszon ülőket és a csomagjaikat.

Az elsődleges tesztek szerint robbanószer-gyanús volt az anyag, ezért azonnal lezárták az autópálya-határátkelő forgalmát a belépő oldalon, a kilépőn korlátozták a sávok használatát. Csak az épülettől legtávolabb lévő sávot használhatták az autósok. Mivel a gyanús csomagot a vámosok a buszból a központi épületbe, egy irodába vitték, így a rendőrök kiürítették a parancsnoki épületet is.

A történtekről egyelőre sem a rendőrség, sem a vámosok nem nyilatkoznak, az épületet nem lehetett megközelíteni. A helyszínre kihívott tűzoltók és mentősök is csak több száz méterre, az autópálya főváros felé tartó lezárt oldalán várakozhattak.

A tűzszerészek este tíz óra után értek a helyszínre, majd egy óra múlva a kilépő oldalon megszűnt a korlátozás.

A Független Hírügynökség információi szerint a tűzszerészek mellett megérkeztek a határátkelőre a Nemzeti Nyomozó Iroda emberei is, ők kezdték meg a buszon ülők kihallgatását. Minden utastól ujjlenyomatot vettek, így próbálják kideríteni, hogy ki tehette a buszra a csomagot, mivel az utasok közül mindenki tagadta, hogy köze lenne a csomaghoz.

Egyelőre nem tudni, találtak-e a bűnügyi technikusok a csomagon használható nyomokat.

A határátkelőre éjfél előtt újabb rendőrségi tűzszerész autó érkezett, majd percekkel később anélkül, hogy bármilyen tájékoztatást adtak volna, megindulhatott a forgalom a belépő oldalon is. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyanús csomagot mikor szállítják el a határátkelőről.