Hónapokig bolyongott egy finn nő a berlini repülőtéren

2009.03.10. 19:25
Nem értik a finnek, miképp hivatkozhatnak arra a német hatóságok, hogy ha egy őrült nő nem akar hazamenni, akkor nem is kell neki. A hatósági vita alanya egy pszichiátriai kezelés alatt álló finn asszony, aki hónapok óta bolyong nincstelenül a tegeli repülőtéren.

Egy Finnországból érkezett, mentálisan beteg nő hónapokig bolyongott magányosan Berlinben, ahol a tegeli repülőtér csarnokaiban húzta meg magát. A zavarodott, németül nem beszélő finn nő, aki hazájában pszichiátriai kezelés alatt áll, családja tudta nélkül decemberben érkezett repülővel Németországba. Poggyászát valószínűleg ellopták, így nincstelenül bolyongott a tegeli repülőtér csarnokaiban, míg meg nem találták.

Pénteken orvosok érkeztek Finnországból, bizonyítva, hogy a nőnek kényszerbeutalásra van szüksége az egyik finn pszichiátriai intézetbe. A berlini hatóságok azonban elutasították a kérvényt, és a nőt hajléktalanszállóra küldték, illetve beutalták egy berlini pszichiátriára.

A finnek a berlini hatóságot a hölggyel szembeni embertelen magatartással vádolják. A német hatóságok szerint azonban a visszautasítás oka, hogy maga a nő nem akar visszatérni Finnországba, és nem jelent veszélyt sem önmagára, sem a környezetére. A finnek szerint ez teljesen abszurd, hiszen először az orvosok bebizonyították, hogy a nő őrült, majd pedig azt állítják, hogy önállóan képes eldönteni, hol akar élni.