Tizenkét évi börtönre ítéltek egy cseh neonácit

2009.03.11. 16:51 Módosítva: 2009.03.11. 17:02
Jogerősen tizenkét évi börtönbüntetésre ítélt a prágai fellebviteli bíróság szerdán egy fiatal szélsőségest, mert megkísérelt megölni egy másik fiatalembert, amiért rendreutasította őt náci karlendítéséért és rasszista jelszavak kiabálásáért

A bíróság szerdai ítéletével helybenhagyta egy alsóbb fokú bíróság januári ítéletét. Az elítélt, a 20 éves Lukás Vorobel tavaly májusban a dél-csehországi Strakonice településen késsel nyakon szúrta a 22 éves Jakub Sterbíket, aki ennek következtében megbénult, és máig egészségi problémákkal küszködik.

A fellebbviteli bíróság megerősítette a Vorobel barátjára, a 23 éves Martin Vachtára testi sértés kísérletéért korábban kiszabott hároméves szabadságvesztést is. Vachta ugyanis késsel megvágta Sterbík barátját, amikor az megszúrt társa segítségére próbált sietni.

Vorobel és Vachta a cseh ügyészség szerint tavaly májusban nyilvános helyen a német nemzetiszocialisták egykori üdvözlését, a Sieg Heilt, valamint a zsidók elgázosítását követelő jelszavakat harsogott, és náci karlendítésre emelte karját. A nemzetiszocialista jelszavak kiabálása mellett a két fiatalember a testén is hordoz náci jelképeket: Vachta az SS jelképét tetováltatta magára, Vorobel pedig horogkeresztet égetett a mellkasára.

A cseh rendőrség Vachta lakásán tartott házkutatás során lőfegyvert és lőszereket talált, ezért a fiatalembert jogtalan fegyvertartásért is elmarasztalta a bíróság.