Főleg lányokra lőtt a németországi ámokfutó

2009.03.11. 20:09 Módosítva: 2009.03.12. 00:27
Nem a rendőrök lőtték le, hanem végül öngyilkos lett az a 17 éves fiú, aki szerdán délelőtt vérfürdőt rendezett a németországi Winnenden iskolaközpontjában. A rendőrség szerint főként lányokat és tanárnőket vett célba, 15-en haltak meg. A jómodú családból származó Tim Kretschmer teljesen átlagos fiú volt, osztálytársai frusztráltnak vagy lúzernek tartották.

Ámokfutása végén öngyilkos lett a 17 éves Tim Kretschmer, aki volt iskolájában lelőtt kilenc 14-15 éves diákot és három tanárnőt, majd menekülés közben további három embert. Korábban olyan értesülés látott napvilágot, hogy a tetthelyről autóval elmenekülő ámokfutót rendőrök lőtték le, miután sarokba szorították a 30 kilométerre fekvő Wendlingen egyik szupermarketjének parkolójában.

A fiú reggel fél tízkor lépett be az iskolába és egy 9 mm kaliberű, Beretta típusú pisztollyal két tanteremben kezdett el lövöldözni. Az iskolai vérengzés villámgyorsan történt. Erre utal, hogy több diák még a tollat is a kezében tartotta, amikor a halálos lövés érte. A fiú az iskola épületéből menekülve egy pszichiátriai klinikánál lelőtt egy kertészt közölte a Spiegel Online. Ezután fegyverrel arra kényszerített egy autóst, hogy vigye ki a városból. A vezetőt később kiszállította az autóból, s maga hajtott tovább. Wendlingenbe érve bement egy autószalonba, ahol szabályosan kivégzett egy eladót és egy ügyfelet.

A rendőrség nagy erőkkel követte és megpróbálta megállítani. Átvizsgáltak egy bevásárlóközpontot is, végül egy parkolóban sikerült körülzárni a fiút. Itt lövöldözés tört ki, amelyben két rendőr súlyosan megsérült. Miután a fiút a lábán eltalálta egy lövedék, fegyverét a fejéhez emelte és lelőtte magát. A fiú ámokfutása közben közel 50 lövedéket lőtt ki. Miután legalább 100 töltényt vett magához, a rendőrség azt feltételezi, hogy több áldozat is lehetett volna, ha nem sikerül időben megállítani.

A bild.de szerint a fiú az iskolában elsősorban a lányokra lőtt, legalábbis az áldozatok között nyolc diáklány és 3 tanárnő van. A rendőrség illetékese is úgy nyilatkozott: feltűnő, hogy az áldozatok főként nők voltak.

A 17 éves Tim Kretschmer iskolatársai szerint átlagos arcú fiú volt átlagos frizurával és átlagos szemüveggel. A fiú a kwick.de közösségi portálon ezt írta magáról: „Mit szeretek magamon? Semmit. Mit utálok magamon? Semmit. Foglalkozás: Sajnos még mindig tanulok."

Iskolatársai szerint Tim általában semmivel nem hívta fel magára a figyelmet, de többen azt mondták róla, hogy súlyosan frusztrált lehetett. Mások egyszerűen lúzernek tartották, akivel nemrég a barátnője is szakított. A bild.de szerint ez magyarázhatja, hogy főként a lányokon akart bosszút állni.

A fiú szabadidejében számítógépes játékokat játszott, főleg Counterstrike-ot, és szerette a horrorfilmeket. Egy másik osztálytársa azt mondta róla: Tim szórta a pénzt, így próbált barátokat szerezni, de csak kevés barátja volt. A fiú apja sikeres üzletember, aki 27 éve vezet egy üzemet, ahol száz embert foglalkoztat. Az apa tagja volt egy lövészegyesületnek és szabályos fegyvergyűjteménye volt otthon. A lövöldözés után a rendőrség 14 legálisan tartott fegyvert foglalt le a lakásban. Egy hiányzott közülük.

A diákok elmondása szerint Tim is játszhatott otthon az igazi fegyverekkel. A szobájában egy légfegyvert tartott, amivel műanyaggolyókat lehetett kilőni. Ezzel a fegyverrel játékból a társaira is lövöldözött, akik ezt már akkor sem találták viccesnek.

Gyásznapot rendelt el Merkel kancellár

A baden-württembergi vérfürdő áldozatainak emlékére csütörtökön egész Németországban félárbocra eresztik a zászlókat a középületeken. Winnenden városában több ezren gyűltek össze azon az ökumenikus gyászmisén, amelyet az áldozatok emlékére tartottak. Németországban a csütörtökre tervezett, a közelgő választások kapcsán élénkülő belpolitikai vitákat "elhalasztották" az áldozatok emlékének tiszteletére.