Nyomozás indul a zalalövői romákat ért fenyegetés miatt

2009.03.11. 17:50 Módosítva: 2009.03.11. 17:50
Nyomozás indul közösség tagja elleni erőszak előkészületének gyanúja miatt azt követően, hogy a zalalövői cigány kisebbségi önkormányzat elnöke az őt és a kisváros roma lakóit ért fenyegetések miatt feljelentést tett.

Kövesi Vilmos, a kisebbségi szervezet elnöke szerdai sajtótájékoztatóján megerősítette: életveszélyes fenyegetéseket kapott azzal kapcsolatban, hogy internetes oldalakon elterjedt, zalalövői roma fiatalok vertek és aláztak meg Zalaegerszegen egy diákot. A roma vezető az utóbbi napokban elszaporodott, romákat ért fenyegetések miatt rendőri védelmet is kért a zalai városban élő cigányságnak.

A megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint Zalalövő térségében másfél hete fokozott és folyamatos a rendőri jelenlét, és a rendőrség a hét végén is biztosítja a közbiztonságot a kisváros területén.

A zalai rendőrök hétfőn közölték, hogy csoportos garázdaság, valamint könnyű testi sértés miatt indítottak a hétvégén büntetőeljárást két fiatalkorú és egy felnőtt ellen, akik még januárban többször megütöttek, megrúgtak és megaláztak egy hasonló korú diákot, és mindezt telefonjukkal rögzítették.

Az interneten elérhető, mintegy öt perces videofelvételt valószínűleg az a fiatal nő készítette, akinek csak a hangját és az utasításait hallani, de mindvégig látható két, feltehetően középiskolás korú fiú és az áldozatuk. Egy szélsőséges nézeteiről ismert portál az általuk felismerni vélt és romaként megnevezett elkövetők adatait nyilvánosságra hozta.

Kövesi Vilmos, a zalalövői cigány önkormányzat elnöke kedd este azt mondta: radikális szervezetek tagjai a hétvégére "bosszút hirdettek" a bántalmazás miatt, és telefonon, illetve sms-ben életveszélyesen többször megfenyegették. Szintén megfenyegették a kisebbségi érdekképviselet tagjait, valamint a település lakosságát azzal, hogy több száz "hazafi fog bosszút állni a cigányterrorért".

A helyi roma vezető, aki az előző ciklusban az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese is volt, kijelentette: a bűncselekmény elkövetésével meggyanúsított fiatalok zalalövőiek ugyan, de nem romák, semmi közük a cigánysághoz. Kövesi Vilmos szerint alaptalanul vádolták meg a településen élő mintegy 400 romát, a családok félnek, hogy a felpaprikázott hangulatban tudatosan félrevezetett emberek éjszaka megtámadhatják otthonaikat, ezért rendőri védelmet kértek a megyei főkapitánytól.

A kisebbségi vezető szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a helyi önkormányzat segítségét kérte, hogy a hét végére tervezett két koncertet - amelyekre szerinte több százas "rasszista, szélsőséges" közönséget várnak - ne engedjék megtartani.