Bocsánatot kért a félmeztelenül pózoló rádióelnök

2009.03.12. 18:01
Bocsánatot kért a Radio France első embere, amiért félmeztelenül, "birkózónak vetkőzve" pózolt egy AIDS-esek és homoszexuálisok jogaiért harcoló szervezet falinaptárában.

Jean-Paul Cluzel egy interjúban "hibáról" és "óvatlanságról" beszélt, amely feltehetően kiváltotta Nicolas Sarkozy köztársasági elnök haragját. "Rosszul mértem fel a helyzetet és nagyon sajnálom a hibámat a Radio France munkatársai előtt, akiket ezzel megsérthettem" - mondta a hét állomást működtető francia közrádió vezetője a Le Figaro című francia napilapnak nyilatkozva.

Cluzel szerint fotójának megjelentetése a homoszexuálisokhoz közel álló Act Up AIDS-ellenes szervezet javára kiadott naptárban "óvatlanság" volt. Cluzel hangsúlyozta, ragaszkodott ahhoz, hogy nem a Radio France elnökeként állt modellt a naptárhoz.

cluzel

"Csak a megjelenés után jöttem rá, hogy nem a Sidaction nevű AIDS-ellenes kampányt segítik a bevételek, hanem egyetlen szervezetet, az Act Up-ot, amely hátsó gondolat nélkül tette közzé a nevemet és a beosztásomat" - így Cluzel, aki nem rejti véka alá a homoszexualitását. (Az Act-Up radikális AIDS-ellenes egyesület provokatív akcióról ismert.)

A rádióelnök aggódik, hogy Nicolas Sarkozy elnök fontosságot tulajdoníthat a történteknek a közrádió elnöke megbízatásának májusban esedékes megújításakor.

A Le Canard Enchainé című szatirikus francia lap szerint Sarkozy hevesen bírálta február 27-én Cluzelt több újságíró és tanácsadó előtt, aki akkor még "elképesztő pletykának" nevezte, hogy az elnök a távozását szeretné. Cluzel elmondta, hogy "rövidesen" fogadják az Elysée-palotában.