Lelőtték a szibériai banki túszejtőt

2009.03.13. 17:20 Módosítva: 2009.03.13. 18:27
Öt embert tartott fogva a magát "Szibirjak"-nak nevező férfi, pénzt és repülőgépet követelt.

Egy fegyveres férfi öt embert túszul ejtett Oroszország szibériai részén, Lenyinszk-Kuznyeckij város egyik bankjában. Egy különleges feladatokra kiképzett rendőri alakulat tagjai kevéssel később lelőtték a támadót, és kiszabadították a túszokat.

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség adott hírt a belbiztonsági erők akciójáról a Kemerovói terület belügyi szerveinek tájékoztatására hivatkozva.

A fegyveres, álarcos túszejtő azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja az épületet, ha nem teljesül követelése. Öt bankalkalmazott volt rajta kívül az épületben, három pénztáros és két biztonsági őr.

Az URSA bank fiókját kommandósok vették körül. A férfi azt üzente, hogy a neve "Szibirjak", ami csak annyit jelent, hogy szibériai. A férfi pénzt és egy repülőgépet követelt eddig, hogy elhagyhassa Oroszországot.

A helyi hatóságok tárgyalni kezdtek a támadóval, s a tárgyalás ideje alatt előkészítették a túszmentő műveletet. A lelőtt bűnözőnél valóban találtak egy működőképes robbanószerkezetet. Az elkövető kilétét még nem sikerült tisztázni.

Lenyinszk-Kuznyeckij város a Kemerovói területen található. A kemerovói bányavidék az oroszországi szénbányászat egyik központja. A gazdasági válság súlyosan érinti a térséget, mert a nagy acélgyártók visszafogták termelésüket, és sokkal kevesebb kokszolható szenet használnak fel, mint korábban.