Megkezdődött az amstetteni rém pere

2009.03.16. 10:42 Módosítva: 2009.03.16. 10:56
A 72 éves Josef Fritzl áldozatai nem akartak tanúskodni, vallomásaikat DVD-ről hallgatják meg. A tárgyalásról kizárták a nyilvánosságot, a sajtó csak a vádbeszéd és az ítélet ismertetésekor lehet jelen.

Rendkívüli sajtóérdeklődés és szigorú biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg hétfőn az "amstetteni rémként" emlegetett Josef Fritzl ötnaposra tervezett bírósági tárgyalása az alsó-ausztriai székvárosban, St. Pöltenben.

A 72 éves mérnök világszerte nagy port felvert ügye tavaly áprilisban pattant ki. Akkor derült fény arra, hogy csaknem 24 éven át amstetteni házuk pincéjébe bezárva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette a lányát.

Hét gyermeket nemzett az idén 43 éves Elisabethnek. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi saját bevallása szerint egy kályhában elégette.

K EPA20090316033

Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített föld alatti tömlöcben sínylődött tavaly tavaszig, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak testvéreikről.

A két és fél évtizeden át tartó gaztettről sem a vádlott feleségének, sem közös gyerekeiknek még csak sejtelmük sem volt. A mérnök nemcsak a családját vezette félre, hanem a környezetét és a hatóságokat is megtévesztette. Senki sem tudott arról, hogy mit művel a kert alá mélyen benyúló betonbunkerben.

A több hónapig tartó vizsgálat után az alsó-ausztriai tartományi ügyészség tavaly novemberben emelt vádat Fritzl ellen. A 27 oldalas vádirat pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel.

Ha a St. Pölten-i bíróság esküdttanácsa az összes vádpontban bűnösnek találja a mérnököt, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik. A legsúlyosabb büntetési tételt az emberölés alapján alkalmazhatja a testület, az osztrák jogrendben ugyanis nincs lehetőség az egyes vádpontokban kiszabott büntetések összevonására.

A vádlott sorsáról nyolc esküdt fog dönteni: az ő feladatuk, hogy megállapítsák bűnösségét, vagy felmentsék a vádak alól. Ha az ügyészség érvelését megalapozottnak tartják, az ítélet(ek) mértékét három hivatásos bíróval együtt határozzák majd meg. Az ítélet kihirdetése péntekre várható.

A mérnök ügyvédje korábban azt mondta, hogy védence elismeri majd bűnösségét a vádpontok többségében, de az emberölést tagadja.

Az áldozatok - a feleség és a gyerekek, Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. A tárgyalás több szakaszra tagolódik, a vádlottat DVD-felvételről szembesítik az áldozatok, legfőképp Elisabeth által elmondottakkal. Az előzetesen rögzített vallomások mintegy 11 órát tesznek ki. A per során szakértőket, köztük pszichiátereket is meghallgatnak.

Bár a tavaly elvégzett pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének, a szakértői vélemény szerint nagy mérvű lelki-szellemi elferdülés mutatható ki nála. Erre való tekintettel az ügyészség kezdeményezte, hogy büntetésének kiszabása után abnormális elítéltek számára fenntartott intézményben helyezzék el.

A tárgyalás javarésze zárt ajtók mögött zajlik, az előzetes tervek szerint csupán a vádbeszéd elhangzásakor és az ítélet kihirdetésekor lehetnek jelen a sajtó képviselői.