Nem nyitott ki a winnendeni iskola

2009.03.16. 11:04
Továbbra sincs tanítás abban a winnendeni középiskolában, amelyben egy 17 éves volt diák múlt szerdán egy ámokfutó kilenc diáktársát és három tanárát gyilkolta meg. A szörnyű vérfürdőnek összesen tizenhat halálos áldozata volt, mert Tim Kretschmer három járókelőt is megölt, majd önmagával végzett.

Németország nehezen ocsúdik fel a történtekből, miközben a politikusok, illetve a fiatalok helyzetéért felelősök személyek körében heves vita kezdődött arról, hogy mit kellene tenni hasonló merényletek elkerülése érdekében. A fő hangsúly azonban egyelőre még a Stuttgart közelében fekvő Winnenden súlyos sokkot szenvedő diákjainak, továbbá a szülőknek a megsegítésén van.

A baden-württembergi hatóságok döntésének megfelelően a tanítás hétfőn sem kezdődött meg a kisváros Albertville nevű középiskolájában, sőt a diákok egész hétre felmentést kaptak. Ennek ellenére a csaknem 600 tanuló önkéntes alapon bemehet az iskolába, ahol tanárok, illetve pszichológusok várják őket, hogy segítséget nyújtsanak számukra az események feldolgozásában.

Az összefogást jellemzi, hogy több tartomány is a lelki segélynyújtásban jártas szakértőket küldött Winnendenbe a diákok, illetve az arra rászorultak megsegítésére. Ez utóbbiak között nagy számban rendőrök is vannak, akiket a hatóságok szerint ugyancsak rendkívül megráztak az elmúlt heti események.

A tanítás a tervek szerint egész héten szünetel, s hivatalos közlés szerint csak jövő hétfőn kezdődik meg. Ezzel egy időben a politikusok mindenekelőtt arról vitáznak, hogy milyen lépések szükségesek a fegyvertartás ellenőrzésének szigorítása érdekében.

A 17 éves Tim Kretschmer ugyanis apja Beretta típusú pisztolyával hajtotta végre a merényletet, amelyet a szülők hálószobájából "zsákmányolt", s nagy mennyiségű lőszert is magához vett. Az apa ellen a hatóságok vizsgálatot indítottak a fegyvertartással kapcsolatos rendelkezések megsértése miatt. Nem kizárt, hogy ennek nyomán a vád gondatlanságból elkövetett emberölés lesz. Német jog szerint ugyanis e tényállás kimerítéséhez nem feltétlenül van szükség arra, ahogy a gyanúsított közvetlenül részt vegyen a tett elkövetésében.

Angela Merkel kancellár egy vasárnapi interjúban felvetette a fegyverrel rendelkezők szigorúbb ellenőrzésének szükségességét, s egyebek között előre be nem jelentett hatósági ellenőrzések lehetőségéről beszélt. A koalíciós partner szociáldemokraták ezt azonban a szabadságjogokat féltve elvetették. Kivitelezhetetlennek nevezte az ötletet a rendőrszakszervezet elnöke is.