67 milliót érő gyógyszer hamis receptre

2009.03.18. 14:43
Egy győri pár és egy férfi összesen 67 milliónyi gyógyszert váltott ki tíz taj-számmal és öt orvos nevével operálva. A hamis receptekkel megszerzett medicinákat aztán továbbpasszolták. Akkor buktak ki, amikor egy tételben akartak kiváltani 2,5 millió forint értékű, növekedési hormont tartalmazó gyógyszert.

Összesen 67 millió forintnyi kárt okozott hamis orvosi vények gyógyszertári beváltásával három győri lakos. Csalás miatt indult eljárás ellenük, hármójuk közül egy férfi és élettársa előzetes letartóztatásban van.

A rendőrség szerint a közelmúltban az egyik veszprémi gyógyszertárban egy férfi két 100 százalékos tb-támogatású orvosi vényt kívánt beváltani. A felírt, növekedési hormont tartalmazó gyógyszerek összértéke 2,5 millió forint volt. A patikus azonban óvatos volt, felhívta a vényen szereplő győri orvost, aki közölte: ilyen gyógyszert ő nem írt, és nem is írhat fel, mert ezt csak speciális szakvizsgával rendelkező doktor adhatja a betegeknek.

A veszprémi rendőrök elfogták a nyilvánvalóan hamis vények beváltásával próbálkozó férfit, majd a nyomozók azonnal értesítették az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt. Az OEP megállapította, hogy csak Győr-Moson-Sopron megyében 10 ember nevét és taj-számát használták fel a csalók, illetve öt orvos nevével éltek vissza, s váltottak ki gyógyszertárakban hamis receptekkel nagy értékű gyógyszereket, amiket aztán eladtak.

A nyomozás során a veszprémi rendőrök gyorsan eljutottak egy győri párhoz, ők álltak ugyanis a recepthamisítás hátterében. Az OEP mindenesetre kiterjesztette a vizsgálatot, ugyanis felmerült a gyanú, hogy a három bűnelkövető az ország más területén is váltott ki hamis vényekkel nagy értékű gyógyszereket. Az eddigi kár 67 millió forintra becsülhető.