Egypetéjű iker nyugodtan rabolhat

2009.03.18. 18:27 Módosítva: 2009.03.18. 18:27
Mintegy másfél milliárd értékű ékszert lopott el az egyik berlini áruházból egy egypetéjű ikerpár egyik tagja, ám a DNS-tesztek sem értek semmit, ugyanis a vizsgálatok szinte teljes genetikai azonosságot mutattak ki, így a bíróság a testvérpár mindkét tagját elengedte, mivel nem lehetett bizonyítani, hogy melyikük a bűnös.

Megzavarodtak a német hatóságok, ezért szabadon engedték azt ikerpárt, amelynek egyik tagja a gyanú szerint kirabolta januárban Berlin egyik legismertebb luxusáruházát. A zavart az okozta, hogy nem tudták eldönteni, melyik a rabló. "A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján arra következtetünk, hogy egyikük tette, de nem tudjuk eldönteni, hogy melyikük", áll a bírósági jelentésben.

A rabló legalább ötmillió euró (átszámítva nagyjából másfél milliárd forint) értékben vitt el ékszereket a Berlin központjában lévő KaDeWe áruházból, amely a legnagyobb áruház Európában. Az egypetéjű ikreket, akik Alsó-Szászországban élnek, két héttel a rablás után vették őrizetbe. A helyszínen talált nyomok alapján DNS-tesztet végeztek el a hatóságok. A vizsgálatok szinte teljes genetikai azonosságot mutattak ki, ezért nem volt a vádemeléshez és a tárgyaláshoz megfelelő bizonyíték.

Februárban egy hasonló eset történt Malajziában. Az ázsiai országban ugyancsak egy egypetéjű ikerpár menekült meg az elítéléstől, de ők a haláltól is megmenekültek, mivel drogcsempészéssel vádoltak őket, és azért akasztás járt volna.