Vádemelés az újpesti MSZP-iroda elé bombát rakó tűzszerész ellen

2009.03.18. 11:24 Módosítva: 2009.03.18. 11:28
Robbanóanyaggal való visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emeltek az ellen a honvéd tűzszerész ellen, aki tavaly novemberben bombát helyezett az MSZP újpesti irodája elé. A tűzszerész nem politikai okból tette ezt, azt akarta bizonyítani, "mekkora kupleráj van az alakulatnál".

Vádat emelt szerdán a Budapesti Katonai Ügyészség az ellen a tűzszerész százados ellen, aki tavaly ősszel robbanószerkezetet helyezett el Újpesten, a Nádor utca 1. szám alatt, az MSZP helyi irodájánál. A vádirat szerint a tűzszerész százados egyéb bűncselekmények mellett két alkalommal 2008. őszén, az alakulatától jogellenesen megszerzett eszközök felhasználásával, házilag készített robbanószerkezetet helyezett el.

A százados ellen robbanóanyaggal visszaélés bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat.

A tűzszerészt a Honvédelmi minisztérium novemberi közleménye szerint azonnali hatállyal leszerelték. A tűzszerész lebukásáról először a Népszabadság számolt be még tavaly novemberben. A lap szerint a százados tettét nem politikai okok motiválták, hanem azt akarta bizonyítani, hogy "mekkora kupleráj van az alakulatánál", s azért tette az MSZP irodája elé a bombát, mert azt gondolta, így tud a legnagyobb feltűnést kelteni.

A csőbombát egy járókelő vette észre november 6-án reggel. A IV. kerületi Nádor utca 1. szám alatti iroda munkatársai értesítették a rendőrséget, illetve a tűzszerészeket. A Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatának munkatársai a szerkezetet a helyszínen hatástalanították. Az iroda ellen október 19-én is volt egy támadás - akkor az iroda udvarára egy kibiztosított, éles gránátot dobtak.