Kiránduló gyerekekkel zuhant le egy kisgép az USA-ban

2009.03.23. 07:11 Módosítva: 2009.03.23. 07:11
Eddig tisztázatlan körülmények között a földnek csapódott egy kisrepülőgép az Egyesült Államokban. Senki sem élte túl a katasztrófát. A gép valószínűleg túlterhelt volt.

A fedélzeten tartózkodó 17 személy életét vesztette, amikor vasárnap kora délután lezuhant egy kisrepülőgép az észak-amerikai Montana államban. A repülőgépen többségében gyerekek voltak, akik egy síkirándulásra utaztak - jelentette be Mike Fergus, a szövetségi légihatóság (FAA) szóvivője.

Az egylégcsavaros kisrepülőgép a kaliforniai Oroville-ből tartott a mintegy 1500 kilométerre lévő montanai Bozeman városába. Az állam fölött azonban eddig tisztázatlan ok miatt letért az eredeti pályájáról, és Butte városa felé fordult, ahol a Bert Mooney Repülőtér kifutópályájától mindössze 150 méterre, egy temető területén a földnek csapódott. Az FAA szerint a balesetet senki sem élte túl.

000T TRWas2238766

A katasztrófa okait még vizsgálják, így egyelőre nem tudni, hogy meghibásodás, emberi mulasztás, vagy a nem megfelelő időjárási viszonyok okozták azt. A szemtanúk szerint ugyanakkor a pilóta valószínűleg kényszerleszállást kísérelt meg végrehajtani, ám végül elvesztette a jármű fölött az uralmat.

"Néztük a repülőgépet, ahogy zuhan épp a temető felé" - mondta a baleset egyik szemtanúja, Martha Guidoni a CNN-nek, hozzátéve, hogy a gép függőleges irányban, orrával lefelé csapódott a talajba, majd kigyulladt. Mint mondta, ekkor férjével együtt a helyszínre siettek, hátha segíthetnek még valakin, ám túl későn érkeztek. "Mindent tűz borított, és nem sok maradt a repülőgépből. Beleékelődött a talajba" - számolt be a látottakról a nő férje, Steve Guidoni, hozzátéve, hogy a gép mintegy hat méter mélyen fúródott bele a földbe.

Az FAA szerint az oregoni Eagle Cap Leasing tulajdonában lévő repülőgép normálisan 9-10 fő szállítására alkalmas, ám feltehetően átalakították, hogy egy nagyobb társaságot is szállíthasson. A CNN-nek nyilatkozó légiközlekedési szakértő, Mary Schiavo szerint ez a repülőgép-típus alkalmatlan ilyen nagy teher szállítására. Mint mondta, a gépet kilenc utasra és két pilótára tervezték, így annak ellenére, hogy többségébe gyerekek tartózkodtak a fedélzeten, a gép túlsúlyos volt. A szakértő rámutatott: a 2700 kilogramm saját súlyú géppel csak akkor lehet biztonságosan landolni, ha az összsúlya nem nagyobb 4000 kilogrammnál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport