Mérgező anyagok kerültek a Dunába

2009.03.26. 12:53 Módosítva: 2009.03.26. 13:07
Óbuda polgármestere szerint már 2008. októberében figyelmeztette a Vízügyi felügyelőség a Gázműveket, hogy a határértéket meghaladó mértékű szennyezés kerül a Dunába egyik ingatlanjáról, azonban a vállalat azóta sem kezelte megfelelően a problémát. A Gázművek szerint már megtették a szükséges lépéseket a szennyezés megszüntetéséért.

Súlyosan szennyező vegyületek, köztük cianid, fenol, arzén, benzol és naftalin került a Dunába és a talajba a Gázművek Zrt. III. kerületi ingatlanjáról, a volt óbudai gázgyár területéről, mondta Bús Balázs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Óbuda fideszes polgármestere szerint a Gázművek Zrt.-t a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség először még tavaly október végén figyelmeztette, hogy a határértékeket többszörösen meghaladó mértékű mérgező anyag kerül a Dunába és a talajvízbe. A szennyezés olyan mértékű, hogy veszélyezteti a Budaújlaki Vízműtelep vízminőségét, tette hozzá.

A felügyelőség műszaki beavatkozási terv és tényfeltárási záródokumentáció benyújtására kötelezte a fővárosi tulajdonban lévő Gázművek Zrt.-t.

Bús Balázs elmondta, hogy a felügyelőség harminc napot adott a gázműveknek, hogy a kért - a talaj mentesítését és a szennyezés megszüntetését tartalmazó - dokumentációkat benyújtsa, de a terület tulajdonosa ennek nem tett eleget, hanem a határozatot megfellebbezte.

Mint később kiderült a Gázművek Zrt. kilencven napos halasztást kért a tervek benyújtására, amit meg is kapott. A határidő azonban február 17-én lejárt, a mentesítő munkálatok azonban még mindig nem kezdődtek el, közölte a polgármester, aki szerint a szennyezés akár tovább is terjedhet, ha megnő a Duna vízszintje.

A Fővárosi Gázművek reagálásában közölte, hogy a gázmasszatárolók kiürítése és a betontartók felszámolása megkezdődött, várhatóan novemberben befejeződik, a talajszennyezés megszüntetésére vonatkozó műszaki beavatkozási tervet pedig már benyújtották az illetékes hivatalnak. A terület kármentesítését azután kezdik meg, hogy a környezetvédelmi felügyelőség elfogadja a benyújtott tervet.