Fallal kerítik el a riói nyomornegyedeket

2009.03.29. 21:32
Tizenegy kilométer hosszú betonfalak építésével kerítené el Rio de Janeiro vezetője a nyomornegyedeket, amelyek terjeszkedése szerintük veszélyezteti az erdőket. Egyben az említett városrészekben élőkön is segítenének, állítólag kedvezőbb helyeken építenének nekik új házakat.

Betonfalakkal akadályoznák meg, hogy Rio de Janeiro nyomornegyedei tovább terjeszkedjenek a turistacentrumnak számító brazil tagállam festői hegyein, írja a Reuters. A hivatalos indoklás szerint a fallal az erdőt és a nyomornegyedek lakóit is védenék, azonban sokan egyértelmű diszkriminációt, a gazdagok és szegények elkülönítését látják a kezdeményezésben.

"Nincs szó diszkriminációról, éppen ellenkezőleg, máshol házakat építünk nekik, és javítjuk az életszínvonalukat" - mondta Tania Lazzoli, az állami kormányzat egyik szóvivője a Reutersnak. "A cél a települések terjeszkedésének visszafogása és az erdők védelme. Rengeteg ház van veszélyeztetett területeken" - tette hozzá.

000 Mvd430809

Emlékeztetett rá, hogy az esőzések következtében rengeteg a hegyoldalakban szinte egymásra felhúzott egyszerű házat elmosnak és megrongálnak a földcsuszamlások. A tervezet keretében éppen ezért a 11 kilométernyi fal felhúzása mellett 550 ház lakóit helyeznék át az érintett területekről. Az egész kezdeményezés 40 millió brazil realba (kb. 3,5 milliárd forint) kerül.

2004-ben egyszer már felmerült, hogy falakkal kerítsék el a riói nyomornegyedeket, akkor a kormányzóhelyettes az egymással háborúzó drogbandáktól akarták megóvni a város többi részét. A város polgármestere ugyanakkor elképesztőnek nevezte a a háromméteres fal ötletét.