A Budapest Airport megtéríti a rákoshegyi ház kárát

2009.03.31. 15:57 Módosítva: 2009.03.31. 16:12
A teherszállító gép betartotta a repülési szabályokat. Bár nem lenne köteles, az üzemeltető kifizeti a javítás költségeit, és kártalanítási alapot javasol.

A Budapest Airport (BA) saját költségén kijavíttatja annak a rákoshegyi háznak a tetőszerkezetét, amelyet egy repülőgép keltette légörvény rongált meg még hétfőre virradóra - közölte a cég. Kártalanítási alap létrehozását is javasolták a hasonló esetekre.

A XVII. kerületi Berzsenyi Dániel utcában egy teherárut szállító repülőgép okozott kárt; a tulajdonos közlése szerint az épületről több négyzetméternyi területen leperegtek a cserepek, és megrongálódott az ereszcsatorna.

Szollár Domokos, a BA kommunikációs vezetője az esettel kapcsolatban azt közölte, hogy bár a jogi felelősség minden esetben a kár okozóját, tehát ez esetben a légitársaságot terheli, a BA mégis úgy döntött, hogy saját költségén, "önkéntes alapon" kártalanítja az ingatlan tulajdonosát.

Betartották a szabályokat

A repülőgép, a magyar légiforgalmi szolgálat, a HungaroControl tájékoztatása szerint, a repülési szabályoknak megfelelően közlekedett és betartotta mind a repülési magasságra, mind az repülési útvonalra vonatkozó szabályokat - írta a BA.

A BA egyúttal egy, a kerülettel közösen létrehozandó pénzügyi alapra is javaslatot tett a jövőben esetlegesen előforduló légörvény okozta károk megtérítésére. Az elképzelés szerint a kártalanítás költségeit a BA állná, míg az ügyintézést az önkormányzat bonyolítaná. Utaltak arra, hogy hasonló pénzügyi alap már működik Vecsésen.

Az elmúlt évben a forgalom 2,7 százaléka, 1567 repülőgép szállt le a városrész felett.

A megnövekedett forgalmat a Ferihegyi repülőtér egyik futópályájának felújítási munkái indokolják; a gépek ezért jelenleg kizárólag a kettes számú futópályát használhatják.

Elavult a fényrendszer

A pályákat repülésbiztonsági okokból kell felújítani, mert az 1980-as évek végén kiépült fényrendszer mára elavult. E munkák miatt március 9. és április 29. között Ferihegy teljes forgalma a kettes számú pályán történik.

Szollár Domokos közölte, a repülőtér erre az időre kéri az érintett körzetben lakók türelmét és megértését.

A közlemény emlékeztet arra is, hogy 2008-ban nyolc panasz érkezett a BA-hoz, ebből három Rákoshegyről.