Tiltott emberkísérletek Lengyelországban

Gyanús körülmények között hunyt el több hajléktalan egy észak-lengyelországi városban, az esetek valószínűleg összefüggésben állnak egy madárinfluenza elleni oltás kísérleteivel.

Bíróság elé állítottak Lengyelországban kilenc egészségügyi dolgozót, akiket azzal vádolnak, hogy több száz, főként hajléktalan páciensen madárinfluenza elleni védőoltást teszteltek Grudziadz városában.

A csalással, okirat-hamisítással és tiltott orvosi tevékenységgel vádolt három orvos és hat nővér parókában, napszemüvegben jelent meg a bíróságon, hogy ne lehessen őket felismerni. Ha a bíróság bűnösnek találja őket, akár tízéves börtönbüntetésre is számíthatnak.

Az egészségügyi dolgozók egy olyan madárinfluenza elleni oltással kísérleteztek, amely Lengyelországban be van tiltva. A pácienseknek azt mondták, hogy egy közönséges, emberi influenza elleni oltást kapnak. Az áldozatok többnyire hajléktalanok, akiket pár eurós fizetség fejében beszéltek rá az oltásokra.

Egy helyi hajléktalanszállói igazgatója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy tavaly gyanúsan megnőtt az elhalálozottak száma az intézményükben, és előfordulhat, hogy ez összefüggésben áll a kísérletekkel.