Hősi halottá nyilvánítanák az Irakban lelőtt férfit

2009.04.07. 14:48
Bogdán Tibor nagyon jól érezte magát Irakban, néhány hónap múlva tért volna haza. Szomszédai dolgos embernek ismerték, a polgármester is kedvelte. Két helyi szervezet hősi halottá nyilvánítaná.

A március 26-án Irakban lelőtt magyar férfi haláláról a munkáltatója másnap személyesen értesítette a családot, néhány nappal később pedig az önkormányzatot is - mondta László Árpád, Nagyrada körjegyzője.

A körjegyző elmondta, hogy Bogdán Tibor a tragédia előtt két nappal több családtagját és ismerősét is felhívta Irakból, köztük őt is. Utolsó beszélgetésük során azt mondta, hogy nagyon jól érzi magát, minden rendben van, és majd 3-4 hónap múlva tér haza ismét.

Egyik szomszédja azt mondta: Bogdán Tibor a háza felújítására gyűjtötte volna az Irakban megkeresett pénzt. Dolgos, szorgalmas embernek ismerte.

"Tibor nagyon jó gyerek volt"

Bogdán Tibor korábban éveken át hivatásos katonaként szolgált, volt biztonsági alkalmazott is, hazatérése után pedig külföldi háztulajdonosoknak is segített a környéken.

Kiss János polgármester úgy fogalmazott: "Tibor nagyon jó gyerek volt", sokan sajnálják a tragédia miatt. Hét testvére és édesanyja, valamint elvált feleségétől származó hatéves fia várta volna haza az iraki munkáról. Hozzátette, hogy nem először járt kint, tavaly fél évet töltött a válságövezetben gépkocsivezetőként, és februárban is ugyanerre a feladatra utazott vissza.

Bogdán György, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke azt mondta: az áldozat a Lungo Drom alelnökeként is tevékenykedett, ezért a két helyi szervezet közös javaslatára kezdeményezik az Országos Cigány Önkormányzatnál és a Lungo Drom vezetésénél, hogy támogassák falubelijük hősi halottá nyilvánítását.

A tettest őrizetbe vették

A teherautó-vezetőként dolgozó férfit Tádzsiban, Bagdad külvárosában az amerikai támaszponton érte halálos lövés március 26-án, holttestét a gépjármű mellett találták meg délelőtt tíz óra körül - mondta Held Andrea, a TOIFOR Csoport marketingvezetője. A rendelkezésre álló információk szerint a hatóságok egy amerikai katonát gyanúsítanak a halálos lövés leadásával. A feltételezett tettest az eset napján őrizetbe vették.

A magyar férfi holttestét még nem szállították haza, mert Irakból az Egyesült Államokba vitték, ahol amerikai igazságügyi orvos szakértők vizsgálják a történteket.

Szelestey Lajos külügyi szóvivő azt mondta: a cég tájékoztatta a Külügyminisztériumot, a tárca pedig azonnal választ kért az iraki és az amerikai hatóságoktól. A hivatalos válaszra továbbra is vár a Külügyminisztérium.