Megvertek egy reformert gyászoló kínai professzort

2009.04.07. 14:02
A 75 éves professzort már többször figyelmeztették, hogy ne emlékezzen meg a nyolcvanas évek reformer pártfőtitkáráról. Nem értett a szóból.

Összevertek Kínában egy 75 éves, nyugalmazott egyetemi professzort, mert a halottak napján megemlékezett a néhai Csao Ce-jang (Zhao Ziyang) reformer pártfőtitkárról.

Öten rontottak az idős férfira. "Egy szót sem szóltak, csak ütöttek, aztán rúgtak, mint egy focilabdát vagy tíz percen keresztül" - mondta kedden az áldozat, Szun Ven-kuang (Sun Wenguang). A támadás szombaton történt Csinan (Jinan) egy temetőjében, ahová a professzor a (nagyjából) a halottak napjának megfelelő kínai ünnep, a "sírtakarítás napja" alkalmából látogatott el, hogy megemlékezzen Csaóról, a nyolcvanas években bevezetett reformok egyik atyjáról, akit az 1989-es demokratikus megmozdulások vérbe fojtása után mozdítottak el hivatalából, mert rokonszenvezett a fellázadt diákokkal.

Figyelték és figyelmeztették

"Gyászolom a mártír Csao Ce-jangot" - ez a felirat állt az egyik kis zászlócskán, amelyet Szun vitt magával a temetőbe, a néhai pártfőtitkár emlékművéhez. A nyugalmazott egyetemi tanárt egy rendőrautó követte Santung (Shangdong) tartományi főváros utcáin, majd amikor belépett a temetőbe, az ismeretlenek rátámadtak. Három bordája tört el.

A volt professzor elmondta: az utóbbi években többször is figyelmeztették a hatóságok, hogy ne merészeljen az elhunyt pártvezető előtt tisztelegni, de még sohasem bántalmazták. "Nem hittem volna, hogy fényes nappal összevernek" - mondta. A verés oka szerinte az lehetett, hogy a 89-es lázadás leverésének idén van a huszadik évfordulója.

Civilruhás rendőrök

Lemondatása után Csao Ce-jang 15 évet töltött házi őrizetben. 2005-ben halt meg.

A tavasz elejére eső Csing-ming (Qingming), vagyis a sírtakarítás napja politikailag érzékeny ünnep. 1976-ban például az egyébként évszázadok óta hagyományos ünnep napján több ezren helyeztek el virágokat és koszorúkat az akkor néhány hónapja elhunyt miniszterelnök, Csou-en laj (Zhou Enlai) tiszteletére a pekingi Tienanmen téren, és az engedély nélküli, spontán gyászünnepélynek karhatalmi erő vetett véget.

Egyelőre nem tudni, kik verték meg a 75 éves férfit, az viszont ismeretes, hogy civil ruhás belbiztonsági emberek vagy felbérelt banditák gyakran félemlítenek meg veréssel ellenzéki aktivistákat vagy kényes ügyekbe csöppent polgárokat.