Elítélték a gyermeküket halálra éheztető házaspárt

2009.04.08. 15:56
Összesen 28 év fegyházbüntetést szabott ki a bíróság annak a házaspárnak, akik hagyták, hogy legkisebb gyermekük éhen haljon. A Piricsén élő család felnőtt tagjai börtönben vannak, gyermekeik közül többen új családba, mások állami intézménybe kerültek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítélete szerint bűnös az a házaspár, akik 2007-ben halálra éheztették egyéves gyermeküket. Tizennégy éven aluli gyermek ellen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben és kiskorúak veszélyeztetésében találták bűnösnek őket: az apa 15 év, a nő 13 év fegyházbüntetést kapott. Az anyánál enyhítő körülményként értékelték, hogy korábban nem volt büntetve, az apa azonban büntetett előéletű. A szülők tagadták bűnösségüket.

Az egyéves gyerek 2007 novemberében halt meg, a boncolás szerint kórosan lesoványodott és éhen halt. A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy a gyereket szülei nem táplálták rendesen, pedig erre a gondozónők is többször felhívták a figyelmüket. A figyelmeztetések ellenére sem vitték orvoshoz, és nem jelentek meg a kötelező súlymérésen sem. A kicsi mindössze négy kiló volt, amikor meghalt, még ülni sem tudott.

A bíróság az ítélet indoklásakor kiemelte, hogy a szülők közömbösen nézték végig gyermekük halálát. Az ítélet ellen az ügyészek súlyosbításért, a védők és a vádlottak enyhítésért fellebbeztek, így az nem jogerős.

A családban a legkisebb, elhunyt gyermeken kívül másik hat is élt, őket a tragédia után állami gondozásba, lletve nevelőszülőknél helyeztek el. A szülők segélyből éltek, 136 ezer forintot kaptak havonta. Az apa alkoholista volt, és verte a családját, a pénzt egyszerűen elitta. A család többi tagjának sokszor a szomszédok adtak élelmet.