Gyilkoló légióst üldöznek

2009.04.08. 11:44
Szökésben van egy francia idegenlégiós, aki Csádban megölt három katonát és egy parasztembert. A légiós körözésében jelentős erők (francia csendőrök, csádi és más országbeli rendőrök és katonák, a francia hadsereg helikopterei) vesznek részt.

A megszökött francia légiós a dárfúri, csádi és közép-afrikai menekültek védelmére létrehozott nemzetközi erőnek, az EUFOR-nak a tagja. Először megölte két légióstársát és egy togói katonát az EUFOR legnagyobb táborában, a csádi Abéché városának repülőtere mellett, majd a várostól északra megölt egy parasztembert, hogy megszerezze a lovát - közölte egy neve elhallgatását kérő helyi tisztségviselő. A francia hadsereg vezérkarának szóvivője szerint a légiós feltehetőleg eszét vesztette.

A togói katona annak a nemzetközi ENSZ-erőnek (MINURCAT) volt a tagja, amely március 15-én átvette a menekültek védelmének feladatát az EUFOR-tól. A légiós körözésében jelentős erők (francia csendőrök, csádi és más országbeli rendőrök és katonák, a francia hadsereg helikopterei) vesznek részt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2007. szeptember 25-én hozott határozatában hagyta jóvá, hogy Csádban és a Közép-afrikai Köztársaságban létre kell hozni egy nemzetközi erőt a két ország belföldi menekültjeinek és a nyugat-szudáni Dárfúr térség menekültjeinek (összesen mintegy 450 ezer embernek) a megvédésére, hazatérésük elősegítésére. A feladatot először az Európai Unió védnöksége alatt működő EUFOR látta el, majd március 15-e óta az ENSZ égisze alatt működő MINURCAT.