Jogerős a pécsi gázoló büntetése

2009.04.08. 15:08
Jogerőre emelkedett a pécsi kertvárosi gázoló elsőfokú ítélete, a vádlott és védője ugyanis visszavonta korábbi fellebbezését. A férfi négy év fogházbüntetést kapott, amiért tavaly május végén halálra gázolt egy 67 éves asszonyt és annak 20 hónapos unokáját Pécsen.

A baleset Pécs kertvárosi városrészben egy gyalogátkelőn történt. A 67 éves asszony 20 hónapos unokáját babakocsival akarta áttolni a zebrán tavaly május 21-én.

A Pécsi Városi Bíróság ítélete szerint a nagymama körültekintően lépett le az úttestre. A gyalogátkelőhely felénél tartottak, amikor látta, hogy a közeledik felé egy autó, ezért lépteit meggyorsította. Az autós dudált, fékezett és jobbra rántotta a kormányt, de az ütközést nem tudta elkerülni, a nagymama és a babakocsi már féktávolságon belül voltak.

Az ítélet szerint az autós gyorsan, az előírt 50 kilométeres sebesség helyett 62-66 kilométeres sebességgel haladt, a zebrát nem kellő óvatossággal közelítette meg, az asszonyt a babakocsival pedig későn vette észre.

A nagymama még aznap este, 20 hónapos unokája pedig másnap belehalt a sérüléseibe. A bíróság halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt találta bűnösnek a férfit, ezért négy év fogházra ítélte, és öt évre eltiltotta a járművezetéstől.

A bíróság súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a balesetben két ember halt meg, gyorsan és nem kellő óvatossággal hajtott a férfi, valamint gyorshajtásért korábban már büntették. Enyhítő körülményként büntetlen előéletét és beismerő vallomását vették figyelembe.