Lebuktak a rendőrök

2009.04.08. 08:16 Módosítva: 2009.04.08. 09:49
Megoldódott a rejtély, hogyan halt meg G20-as tüntetések egyik részt vevője. Egy videófelvételen látszik, hogy a szívrohamban elhunyt férfit pár perccel a halála előtt a rendőrök a földre lökték. A felvételt bizonyítékként használják majd fel.

Pár perccel a halála előtt a rendőrök földre lökték azt a férfit, aki a múlt heti londoni G20-as tüntetések alatt szívrohamot kapott és meghalt - ez derült ki egy kedden késő este nyilvánosságra hozott videofelvételből. A 47 éves férfi nem tüntető volt, hanem munkából tartott hazafelé, amikor a Bank of England épületének közelében eszméletét vesztette.A Guardian című brit lap weboldalán nyilvánosságra hozott felvételen az látszik, hogy Ian Tomlinson egy előre haladó rendőrsorfal előtt sétál, a hátát mutatva a rohamrendőröknek, amikor az egyikük két kézzel fellöki a zsebre tett kézzel sétáló férfit. A földre került Tomlinsont az egyik tüntető segítette fel. A lap szemtanúkra hivatkozva azt állítja, hogy a 47 éves férfit már közvetlenül a videón megörökített eset előtt gumibottal ütötték, és durván földre lökték.

Kép a Guardian videójából
Kép a Guardian videójából

A felvételt egy New York-i üzletember készítette, aki üzleti úton volt Londonban, és kíváncsiságból ment a tüntetésre - írta a Guradian. A férfi elmondta, hogy azért adta át a felvételt, mert "Tomlinson családja nem kap semmilyen választ" halálával kapcsolatban.

A rendőrségi panaszokat vizsgáló független bizottság szóvivője közölte, hogy tudnak a felvételről, és bizonyítékként fogják felhasználni a vizsgálatban. Utóbbi egy rutineljárás olyan haláleseteknél, ahol rendőrök is jelen voltak.

A férfi múlt hét szerdán esett össze a Bank of England környékén tartott demonstráción. A tüntetők gyorsan segítséget kértek, a férfit rendőrök vették körbe, hogy a mentők segíteni tudjanak rajta. Kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A rendőrség korábban azt jelentette, hogy a tüntetők palackokkal dobálták a segíteni akaró rendőröket. A férfi segítségére sietett tüntetők elmondása szerint alig pár palackot dobtak oda távolabbról olyanok, akik nem látták pontosan, mi történik, csak azt, hogy egyenruhások gyűltek össze.