Távoznia kell a főterrorelhárítónak

2009.04.09. 10:04 Módosítva: 2009.04.09. 12:00
A Scotland Yard terrorelhárító főnöke véletlenül nyilvánosságra hozta egy titkos akció részleteit. Emiatt előre kellett hozni egy nagyszabású terrorellenes rajtaütést. Bob Quick az eset miatt lemondott posztjáról.
bob quick

Lemondott posztjáról a Scotland Yard terrorelhárító főnöke, miután véletlenül nyilvánosságra hozta egy titkos akció részleteit, emiatt előre kellett hozni egy nagyszabású terrorellenes rajtaütés időpontját.

Bob Quick, aki a brit rendőrségi terrorelhárítás legmagasabb rangú vezetője volt, a minap úgy szállt ki szolgálati autójából a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt, hogy a felgöngyölítő akció részletes tervezetének leírása jól látszott a kezében, és az erről készült fotók el is jutottak a lapokhoz.

A titkos dokumentumban több magas rangú tiszt, fontos helyszínek és a tengerentúlról érkező fenyegetések részletei is látszottak. Jóllehet a csütörtöki brit újságok a kényes részleteket kitakarták, külföldi hírportálokon azonban megjelentek a képek a szupertitkos dokumentumról.

Fényes nappal kellett akciózniuk

A brit rendőrség és a belügyminisztérium ezért úgy döntött, hogy idő előtt végrehajtják a tervezetben szereplő nagyszabású terrorellenes rajtaütést, amely az al-Kaida terrorhálózat egyik feltételezett nagy-britanniai sejtje ellen irányult. Az Liverpool és Manchester környékén végrehajtött akcióban a brit belső elhárítás (MI5) ügynökei is részt vettek.

A kiszivárgás miatt az akciókat szokatlan módon fényes nappal kellett végrehajtaniuk a terrorelhárítóknak. Az akcióknak így számos szemtanúja akadt. A Daily Mail beszámolója szerint a terrorelhárítók fényes nappal rontottak be a liverpooli egyetem könyvtárába. Az egyetemen ugyan éppen szünet van, de a könyvtárban így is sokan tartózkodtak. "A rendőrség megkeresett minket, hogy használhatnák-e a területet. Együttműködtünk" - nyilatkozta a lapnak az egyetem szóvivője.

A diákok beszámolói szerint a könyvtár felügyelője figyelmeztette őket a rendőri akcióra. "Szóltak, hogy menjünk el az ablakoktól, elsőre azt hittük, hogy drograzzia zajlik" - nyilatkozta a lapnak Nicholas Higgins, az egyik diák. "Aztán újra jöttek, és azt mondták, terroristák vannak kint, akiknél bomba is lehet".

Ezután mindenféle pletykák terjedtek el az egyetemen. "Volt, aki vegyi támadásról beszélt, de hivatalosan nem mondtak semmit. Az egész ötven percig tartott, utána azt mondták, hogy most már minden biztonságos" - nyilatkozta a lapnak a 22 éves Marcel Deer, aki újságírónak tanul az egyetemen.

Az egyetemi rajtaütés után csütörtökre virradó éjjel a rajtaütést elindító több száz fős osztag összesen tizenkét személyt vett őrizetbe, közülük tízen pakisztániak voltak, akik diákvízummal tartózkodtak Nagy-Britanniában.

Bevásárlóközpont lehetett a célpont

A csütörtöki The Times értesülése szerint a csoport robbantásos merényleteket akart elkövetni egy manchesteri éjszakai mulató vagy a város legnagyobb bevásárlóközpontja, a hétvégenként 140 ezer ember által látogatott Trafford Centre ellen.

Az előrehozott akciót alapvetően sikeresnek értékelték, Quicket ettől függetlenül a szerdai esetet követően komolyan támadták az ellenzéki politikusok.

Boris Johnson londoni polgármester elmondása szerint nem szívesen fogadta el a magas rangú rendőr lemondását, és a BBC Radio 4 adásában dícsérte Quicket.