Hadihajók üldözik a kalózok csónakját

2009.04.12. 19:21
Nem ért véget a szomáliai túszdráma, miután a tárgyalások nem vezettek sikerre. A kalózok következő terve az, hogy a partra sodródnak.

Vasárnap délelőttig nem ért véget az ötödik napja tartó szomáliai kalózdráma: amerikai hadihajók továbbra is szorosan a nyomában voltak annak a csónaknak, amelyben négy kalóz fogva tartja a Maersk Alabama teherhajó kapitányát, az amerikai túsz szabadon engedéséről folyó tárgyalások nem jártak eredménnyel.

Sodródnak

A puskákkal és gránátvetővel felszerelt kalózok túszukkal, az 53 éves Richard Phillips kapitánnyal sodródnak a nyílt tengeren, miután üzemanyaguk elfogyott. Mozgásukat három amerikai hadihajó kíséri figyelemmel.

Szomáliai források szerint amerikai helikopterek vizet és élelmiszert dobtak le a tengerre a csónakban levőknek. Amerikai megfigyelők szerint a kalózok szándéka az, hogy partra jussanak és elrejtőzzenek túszukkal, akinek a szabadon bocsátásáért korábban 2 millió dollárt váltságdíjat követeltek.

Az amerikaiak és a kalózok közötti - közvetítővel zajló - egyezkedések állítólag azért fulladtak kudarcba, mert az amerikaiak ragaszkodtak ahhoz, hogy a partot érő kalózokat letartóztassák, ezt azonban a banda vezetői elutasították.

Az amerikai zászló alatt közlekedő dán konténerhajót szerda reggel érte kalóztámadás az Indiai-óceánon, a 18 éve polgárháború sújtotta Szomália partjainál. A kalózok először elfoglalták a hajót, a 20 fős amerikai legénység később azonban visszaszerezte az uralmat felette. A kalózok távoztak a hajóról, de magukkal vitték a teherhajó parancsnokát, aki egyes források szerint önként távozott a legénység biztonsága érdekében. A legénység viszont elfogta az egyik kalózt, és a felek egyezkedni kezdtek a fogolycseréről, ez azonban nem járt eredménnyel.

Ágyúval verébre?

Időközben három amerikai hadihajó érkezett a térségbe, köztük a Bainbridge romboló. A túszcseréről folyó egyeztetésekbe az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) is bevonták. A hajó kapitánya egy ízben megpróbált elszökni a kalózoktól, a tengerbe vetette magát, de a kalózok elkapták, és műholdas telefonon közölték, nem félnek az amerikaiaktól és harcolni fognak, ha megtámadják őket.

Amerikai közlés szerint a kalózok csónakja vasárnap már 20 mérföldre megközelítette a szomáliai partokat, ahol aznap amerikai katonai helikopterek jelentek meg. A kalózok csónakját egy ízben megpróbálta megközelíteni egy amerikai csónak, de a túszejtők fegyvertűzzel válaszoltak, így a csónak visszafordult.

A 17 ezer tonnás Maersk Alabama szombat éjszaka biztonságban befutott a kenyai Mombasa kikötőjébe, amerikai hadihajók kíséretében.

A szomáliai kalózdráma - állítólag több mint 100 éve nem fordult elő, hogy kalózok egy amerikai állampolgárt ejtettek volna túszul - ráirányította világ figyelmét a Szomália térségében zajló kalóztevékenységre. A tengeri bűnözők jelenleg mintegy 260 túszt tartanak fogva váltságdíjat követelve, 17 hajót rejtegetnek, közül hatot a múlt héten raboltak el.

A szomáliai kalózakciót Barack Obama amerikai elnök is figyelemmel kíséri - közölte korábban a Fehér Ház, de maga az elnök nem nyilatkozott, az erre vonatkozó újságírói kérdést elhárította.