Kórházakban dolgozott egy gümőkórós nő

2009.04.12. 15:31
Több száz csecsemő is ki volt téve TBC-fertőzésnek az elmúlt hónapokban három chicagói kórházban. Ezt az amerikai nagyváros egészségügyi hatóságai közölték a hétvégén.

Az amerikai hatóságok szerint három kórházban is dolgozott az elmúlt hónapokban egy 26 éves gümőkóros nő: a Northwestern Memorial-ban, Evanston Hospital-ban és a Children's Memorial Hospital-ban. A kedden befejeződött laboratóriumi vizsgálat kimutatta, hogy a nő valószínűleg régóta hordozza a rendkívül ragályos betegség kórokozóját, mert kifejlett tüdő-tuberkulózisa van.

A chicagói egészségügyi hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a munkája során hány beteggel érintkezett a beteg nő, de lehetséges, hogy több százzal, köztük nagyon sok kisgyerekkel, csecsemővel.

A chicagói hatóságok felszólították azokat, akik a nevezett három kórházban voltak az elmúlt három hónapban, hogy jelentkezzen vizsgálatra. A fertőzésnek kitett gyerekeket folyamatosan megfigyelik és ellenőrzik.

A tuberkulózis (TBC), vagy gümőkór egy olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis bacilus okoz, és ami leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc). De megtámadhatja a központi idegrendszert (agyhártyagyulladás-meningitisz), a nyirokrendszert, a keringési rendszert, az ivarszerveket, húgyutakat, csontokat, ízületeket és még a bőrt is.

A pulmonáris tbc következtében a beteg tüdejében rögök, gümők keletkeznek. A gümő a latin tuberculum fordítása. Innen jön a gümőkór név. A gümők megakadályozzák a normális tüdőfunkciót. A kórokozó a levegőben terjed, a beteg köhögéssel, tüsszentéssel vagy beszéddel adhatja át a bacilust egy másik embernek. Ha a fertőzött immunrendszere gyenge, akkor nagyon nagy kockázatnak van kitéve.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-as adatgyüjteménye szerint a tuberkulózis még ma is súlyos, gyakran százezrek halálával végződő népbetegség világszerte, különösen Afrikában és Ázsiában. Ennek okai: a szegénység, a higiénia hiánya, valamint az antibiotikumoknak ellenálló új bacilustörzsek.