Kivégeztek egy szerelmespárt Afganisztánban

BBC
2009.04.14. 13:04 Módosítva: 2009.04.14. 13:06
A szülők ellenezték a kapcsolatot, a fiatalok megszöktek. A délnyugati országrészt az ellenőrzése alatt tartó iszlamista Talibán radikálisai az iszlám törvénykezés alapján nyilvánosan agyonlőtték őket.

A fiatalok az utólagos beszámolók szerint össze szerettek volna házasodni. Mivel a szülők ellenezték a dolgot, a szomszádos Iránba próbáltak átszökni, de a tálibok elkapták és hazavitték őket a falujukba.

A három mullahból álló rögtönítélő iszlám "bíróság" a tálibok által bevezetett szigorú iszlám törvénykezés, a saria alapján azonnal fatvát (ítéletet) mondott rájuk. A fiatalokat a helyi mecset előtt, nyilvánosan agyonlőtték.

A férfi 21, a nő 19 éves volt. Nimroz tartomány kormányzója, Ghulam Dastageer Azad az AFP-nek elmondta, hogy a gyilkosságok a helyi vallási vezetők rendeletein alapultak, és szerinte sértik az iszlámot. Azad szerint a fiatalok bűne az volt, hogy szerették egymást és össze akartak házasodni.

A tudósítók szerint a tartomány távoli régióját a tálibok ellenőrzik, a hivatalos kormányzat nem képes érvényesíteni a hatalmát. A tálib rezsim 1996 és 2001 között tartotta Afganisztánt az uralma alatt, akkor az egész országban iszlám törvénykezést vezettek be.