Letartóztatták az elrabolt francia-orosz kislány anyját

2009.04.15. 16:20
Május 25-ig magyar őrizetben marad Irina Belenkaja, eddig kell megküldeniük a francia hatóságoknak a francia-orosz gyermekrablási ügy részletes iratait. Az orosz nő márciusban vitte magával lányát annak francia apja hozzájárulása nélkül.

Elrendelte Irina Belenkaja ideiglenes átadási letartóztatását a Fővárosi Bíróság. Az orosz asszony a gyermek francia apjának hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte kislányukat.

Belenkaja először 2007-ben szökött haza Franciaországból kislányával. Innen a kislányt visszavitték Franciaországba, ahonnan az idén márciusban ismét elhurcolta anyja.

Mindezek miatt a francia hatóságok két európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, kiskorú elhelyezésének megváltoztatása, illetve súlyos testi sértés miatt. A francia férfit ugyanis az anyával lévő két férfi ököllel és gumibottal olyan súlyosan bántalmazta Arles városában, hogy jobb szemüregénél eltörött az arccsontja. A magyar rendőrség április 12-én, vasárnap a tiszabecsi határátkelőhelynél fogta el az orosz asszonyt, a nála levő kislányt pedig hétfőn visszaadták francia édesapjának, aki hazavitte őt.

Szerdai bírósági tárgyalásán Belenkajha azt mondta, ő úgy gondolta, hogy 2007-ben legálisan hagyta el Franciaországot kislányával és jogtalannak érzi, hogy az apja 2008-ban visszavitte a gyermeket. Akkoriban csak franciául tudott telefonon beszélni a kislányával, aki nem volt hajlandó oroszul beszélni, mert "apa azt mondta, hogy oroszul a disznók beszélnek".

Horváth Zsolt bíró a bíróság végzését azzal indokolta, hogy az európai elfogatóparancsokban szereplő egyik bűncselekmény sem évült el, és nincs olyan körülmény, amely megakadályozná, hogy Belenkaját átadják a francia hatóságoknak. Mivel az orosz fiatalasszony nem járult hozzá az egyszerűsített eljáráshoz, így be kell szerezni az ügy részletesebb iratait is.

Arra, hogy a franciák megküldjék az elfogatóparancsokat és mellékleteiket, legfeljebb 40 nap áll rendelkezésre. Ha az iratok megérkeznek, újabb tárgyalás lesz, ekkor már érdemi döntéssel arról, hogy átadják-e az orosz nőt a francia hatóságoknak. A Fővárosi Bíróság végzése jogerős, mert azt az ügyész, a védő és a terhelt is tudomásul vette.

Amennyiben május 25-ig nem érkeznek meg az iratok, Belenkaját szabadlábra kell helyezni.