100 milliós kártérítés a trafóház áldozatainak

2009.04.16. 09:53
Százmillió forint kártérítést kell fizetnie az E.ON-nak egy pécsi trafóállomás miatt. A cégnek két héten belül ki kell fizetnie a pénzt a trafó közelében lévő házak tulajdonosainak, mivel ingatlanuk értéke körülbelül 3-30 esett a beruházás miatt.

Kamatokkal együtt összesen 103 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Baranya Megyei Bíróság az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-t egy pécsi transzformátor-állomás felépítése miatt szerdán hozott nem jogerős ítéletében. A bíróság döntése értelmében a cégnek a pénzt tizenöt napon belül kell kifizetnie a 36 felperesnek, mert ingatlanuk értéke 3-30 százalékkal csökkent a trafóberuházás miatt.
Az E.ON Hungária médiakapcsolati és PR-vezetője, Kutas István közölte, a bíróság írásbeli határozatát várja társaság. A kommunikációs vezető hozzátette: "... szinte biztos, hogy fellebbezni fogunk a határozat ellen. A kérdéses trafóállomás Pécs keleti részének biztonságos áramellátásában központi szerepet játszik, annak idején jóhiszeműen, a szükséges engedélyek birtokában, a helyi lakosság megnövekedett energiaigénye miatt építettük."

Felperesek a tárgyaláson
Felperesek a tárgyaláson

Az áramszolgáltató ellen azért indult kártérítési per, mert 2003-ban a pécsi Engel János utcában a környéken élők tiltakozása ellenére, két lakópark közé, több háztól mindössze harmincméteres távolságban telepítette nagyfeszültségű transzformátor-állomását, amely 2006-ig nem rendelkezett a működéséhez szükséges engedéllyel, azt csak utólag kapta meg. A Pécsi Ítélőtábla tavaly hozott jogerős közbenső ítéletében kimondta, hogy az 1,4 milliárd forintból felépített trafóállomás szükségtelenül zavarta a közelben lakókat. A határozatot később a Legfelsőbb Bíróság is fenntartotta.

Az indoklás szerint a cég terhére azért róható fel a szükségtelen zavarás, mert a közvélekedés az ilyen létesítményekhez egészségkárosító hatást társít, így alkalmas egészségkárosodástól való félelem kiváltására. Ebből a szempontból pedig annak nincs jelentősége, hogy a működése valójában káros-e az egészségre. Ezért azt a bíróság nem is vizsgálja. Szakértői vélemények alapján bizonyítható az ingatlanok értékcsökkenése is, hiszen az emberek nem szívesen költöznek ilyen létesítmények közelébe, így a házak nehezen vagy csak forgalmi értékük alatt értékesíthetők.

Az alperes E.ON, illetve jogi képviselője ugyanakkor nem bizonyította, hogy a vállalatnak nem volt más lehetősége, más helyszíne a trafóállomás felépítésére. A bíróság szerint a cég a helyszínválasztással kapcsolatban azzal érvelt, hogy a tervezésnél a már meglévő vezetékhálózathoz igazodtak, csakhogy a gazdasági érdekek optimalizálása nem megfelelő érv a kártérítési felelősség alóli mentességhez.

eon2

A felperes lakók jogi képviselője, Hubay Gábor az MTI-nek azon kérdésére, hogy kártérítés helyett miért nem próbálták elérni az évekig engedély nélküli állomás lebontását, korábban azt mondta, hogy a lakóknak nem volt elég pénzük az ehhez szükséges fellebbezések költségeinek előteremtésére.