Harmincegy évre ítéltek egy drogbárót

2009.04.22. 21:49 Módosítva: 2009.04.22. 21:55
A kolumbiai Diego Murillo azt mondta, csak azért kereskedett kábítószerrel, hogy a népének segítsen. Az amerikai ügyész szerint erről szó sincs, embereit az al-Kaidához hasonlította.

Az egykor nagy hatalmú kolumbiai drogbárót, Diego Murillót 31 évi börtönre ítélték szerdán New Yorkban.

A legrettegettebb kábítószer-kereskedők közé tartozó 48 éves kolumbiai férfi azt mondta a bíróságon: csak azért kereskedett drogokkal, hogy népének segítsen. Egyben elnézést kér azoktól az amerikaiaktól, akiknek kárt okozott a kokainszállítmányokkal.

Murillót a szabadságvesztés mellett 4 millió dollár bírság fizetésére kötelezték az Egyesült Államokba irányuló kokaincsempészetben való összeesküvés miatt.

Jogvédő csoportok szerint az egykori drogbáró közvetve vagy közvetlenül több száz gyilkosságért felelős; a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet pedig a világ hatodik legveszélyesebb "ragadozójának" minősítette, ártalmasabbnak, mint Robert Mugabe zimbabwei diktátort vagy Kim Dzsongil észak-koreai vezetőt.

Meg akarta védeni a népét

Murillo a bíróságon jóakaratú emberként jellemezte magát, azt mondta, azért gyűjtött pénzt a drogkereskedelemből, hogy megvédje népét a kommunista agressziótól. Csak így lehetett meggátolni a kommunista gerillák előretörését - mondta a bírónak.

Az egykor kisebb hadsereggel rendelkező Murillo azt mondta, rájött, hogy a fegyverek és az erőszak útja nem helyes, a békefolyamatot kell erősíteni. Ezért a drogkereskedelemhez fordult, és a bevételből elmondása szerint munkahelyteremtő és oktatási programokat finanszírozott.

Az amerikai ügyész azonban közölte: Murillo nem volt sem szabadságharcos, sem népe jótevője, az általa vezetett Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) nevű csoport az al-Kaidához hasonlatos terrorszervezetként működött. Az amerikai kormánynak egy tanúja is van, aki egyszer hallotta, hogy Murillo arról beszélt: megpróbálja magát olyannak feltüntetni, aki szerepet játszik a békefolyamatban, hogy később ne kelljen bíróság előtt felelnie tetteiért az Egyesült Államokban.

Az ügyész azt mondta, Murillo egy kokainexportáló birodalom élén állt és erősen felfegyverzett bűnözők seregét vezette, több tonna kokaint csempészett az Egyesült Államokba. Murillo kezdetben a hírhedt kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar beosztottjaként dolgozott, de később a medellíni kartell vezetője ellen fordult, és valószínűleg szerepe volt abban, hogy Escobart 1993-ban biztonsági erők megölték. Murillót, valamint a szélsőjobboldali félkatonai AUC három volt parancsnokát tavaly május közepén adta ki Kolumbia az Egyesült Államoknak.