Sas József a Fővárosi Ítélőtábla előtt

2009.04.22. 12:47
Adószakértő meghallgatásával megkezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán az adócsalással vádolt Sas József perének másodfokú tárgyalása.

A Fejér Megyei Bíróság tavaly márciusban egy év két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte Sas Józsefet, mert 1998 és 2001 között több tízmilliós jövedelmet nem vallott be és sokmilliós adó-, illetve járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az eljárás adatai szerint Sas József 1997-ben kötött szerződést a büntetőper elsőrendű vádlottjával azért, hogy művészi, illetve szerzői jogi védelem alá eső tevékenységében képviselje, szedje be az azért járó díjakat és kifizetőként teljesítse a járulékfizetési kötelezettségeket.

Képek az első fokú tárgyalásról

A művész az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és azt hangoztatta: nem tudott adófizetési kötelezettségéről, illetve amikor arról tudomást szerzett, eleget tett annak: önrevízió keretében a teljes adóhiányt befizette az adóhatóságnak.

Sas József az elsőfokú ítélet ellen felmentésért fellebbezett, ugyanakkor a vádhatóság súlyosítást kért, ezért másodfokon folytatódik a per.

A Fővárosi Ítélőtáblán a másodfokú eljárás első, szerdai tárgyalásán meghallgatott adószakértő arról beszélt, hogy a kifizető feladata az adóelőleg megfizetése és az erről szóló igazolás kiadása, de ha elmulasztja, az adózó ezt nem tudja kikényszeríteni, és így adózás és bevallási kötelezettségének sem tud eleget tenni.

Ugyanakkor a szakértő furcsállotta, hogy az APEH miért fogadta el Sas József önrevíziós bevallását, amellyel az elmulasztott adózási kötelezettség szabályosan teljesült. Arra a bírói kérdésre, hogy mentesül-e az adózó kötelezettségei alól, ha nem kap a kifizetőtől igazolást, a szakértő egyértelmű nemmel válaszolt.

A Sas József ellen adócsalás vádjával folyó másodfokú eljárás tanúk meghallgatásával folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán májusban.