A halálba menekülnek a sanghaji diákok

2009.04.24. 06:45 Módosítva: 2009.04.24. 06:47
Több segítséget ajánlanak a depresszióban szenvedő fiataloknak a sanghaji egyetemeken a jövőben, miután egy beszámoló szerint Kína gazdasági központjában öngyilkosság következtében hal meg a legtöbb diák.

A Sanghaji Oktatási Bizottság e héten nyilvánosságra hozott kutatási eredménye szerint tavaly összesen 23 sanghaji egyetemista döntött úgy, hogy saját maga próbál véget vetni az életének, közülük 19-en bele is haltak a kísérletbe. Ezzel az öngyilkosság a súlyos betegségeket, a közúti baleseteket és tűzeseteket is megelőzve az első helyre került a halálozási okok között.

Az öngyilkosságot megkísérlő vagy elkövető diákok több mint fele lelki betegségben szenved, amely tanulmányi, munkavállalási vagy párkapcsolati problémákra vezethető vissza. "A sokkoló statisztikai adatok közlésével az emberek figyelmét kívánjuk felhívni a fiatalok mentális egészségére" - mondta Mo Fucsun (Mo Fuchun), a bizottság helyettes vezetője.

A pszichológiai teher csökkentése érdekében az egyetemeken lelki egészséggel foglalkozó kurzusokat indítanak, amelyek kötelező vagy szabadon választható tantárgyként épülnek be az oktatási folyamatba. A tervek szerint 2012-ig minden háromezer hallgatóra egy szakképzett tanácsadó jutna. A város egyetemein dolgozó 80 tanácsadó mellett jelenleg 241 szakembert képeznek - közölte a bizottság.

"A mai fiatalok rendkívül engedékeny szülők mellett nőnek fel, ezért sokkal érzékenyebben viselik az olyan csalódásokat, mint amilyet például egy rosszul sikerült vizsga okozhat" - mondta Csang Hajjan (Zhang Haiyan), a Kelet-Kínai Egyetem politikai és jogtudományi karának professzora.

Szun Si-csin (Sun Shijin), a sanghaji Fudan Egyetem pszichológia professzora szerint a halálesetek magas száma ellenére a kínai hallgatók körében elkövetett öngyilkosságok százalékos aránya a nyugati országok statisztikáihoz képest alacsonynak tekinthető.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport