Rendőrök védik a virrasztókat Tiszalökön

2009.04.26. 00:03 Módosítva: 2009.04.26. 00:04
Nyolc rendőr vigyázza az emlékezőket a szerdán lelőtt roma férfi házánál, a településre bevezető utakat rendőrök ellenőrzik, ennek ellenére kisebb riadalmat okozott, hogy egy dörrenés hallatszott a közelben. A RomNet információi szerint az elkövetőket nemsokára elkaphatják.

Rendőri biztosítás mellett tartottak virrasztást a szerdán meggyilkolt Kóka Jenő emlékére Tiszalök cigánysorán, az áldozat családi házának udvarán. Az 53 éves férfit szerdán délután fél kettőkor temetik el a helyi temetőben - tudatta a RomNet internetes lap szombaton.

Mindenkit ellenőriznek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre vezető utakat rendőrök ellenőrzik, minden autóst megállítanak és igazoltatnak, míg a tragédia helyszínén nyolc rendőr vigyázza az emlékezőket - tájékoztatta a RomNetet Léderer András, az SZDSZ Új generáció elnöke, a parlamenti párt ügyvivője, aki maga is részt vesz a gyertyás virrasztáson.

Az országos rendőrfőkapitány ötvenmillió forintra emelte a romák elleni, halálos áldozatokkal járó fegyveres támadások nyomravezetői díját. Bencze József altábornagy szombaton közölte, hogy a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki bűncselekmények összefüggnek, azonos az elkövetői kör, ezért a korábban kitűzött 10-10 millió forintos nyomravezetői díjat egységesíti, és 50 millió forintra emeli.

Léderer András a RomNetnek elmondta: élelmiszert, üdítőt és ásványvizet vittek délután az özvegynek és családjának, valamint átadták neki a család megsegítésére gyűjtött 80 ezer forintot. A nyomravezetői díj megemelésével kapcsolatban úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a gyilkosokat a rendőrség akár állampolgári bejelentéssel, de órákon belül, esetleg egy-két napon belül elfogja.

Riadalom

A liberális politikus arról is beszámolt, hogy kisebb riadalom tört ki a közel félszáznyi virrasztó és az őket vigyázó rendőrök között, ugyanis a közelből egy hatalmas durranást hallottak, és úgy vélték, ismét lövés dörrent a Nefelejcs utcában. Az utcára kitódult tömeg néhány perc múlva megnyugodott, mert kiderült, a hang egy közeli udvaron keletkezett égetés közben.

A RomNet helybéli romáktól úgy értesült, hogy Kóka Jenő kivégzését megelőzően egy sötét terepjáró többször is feltűnt a környéken, és figyelte az utcában élő romákat. Egyik alkalommal két férfi, fejükön csuklyát viselve, rendőrség, police feliratú láthatósági mellényben és fekete, katonai jellegű ruhában megállította az autósokat igazoltatást színlelve, és elkérték a sofőr papírjait, majd a családjukról és a környéken élő cigányokról érdeklődtek. A RomNet úgy tudja, ezeket az autósokat a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai már kihallgatták, és több olyan információt is közöltek, amely közelebb vihet a tettesek személyazonosságának megállapításához.

A politikai és közéleti internetes lap információja szerint a tiszalöki tragédia helyszínén a rendőrség olyan értékelhető nyomokat talált, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosságot és Kóka Jenő kivégzését ugyanaz a személy követte el. A két gyilkosság helyszínén talált nyomokból szerzett DNS megegyezik, és ez alapján állítja a rendőrség, hogy a tavaly novemberi és az idén februári támadás, valamit a szerdai gyilkosság elkövetői ugyanazok a személyek.

Rendőrruha és személyes konfliktus

A RomNet információi szerint a tatárszentgyörgyi támadásban súlyosan megsérült hatéves kislány rendőrségi meghallgatásán azt mondta, akkor, amikor az ötéves testvérét és édesapját, Csorba Róbertet az égő házukból menekülve agyonlőtték, rendőrruhát viselő embereket látott a házuk közelében, a fák és bokrok között. A kislány úgy látta, 3-4 ember állt fegyverrel a kezében a támadás pillanatában, majd gyalog elmenekültek.

A RomNet azt is megtudta, hogy az ügyben saját szakállukra magánnyomozók is vizsgálódnak, és többen arra jutottak, hogy egy olyan vadásztársaságnak a tagjai állhatnak a háttérben, akiknek személyes konfliktusuk volt a meggyilkoltakkal. A látótérbe került család tagjai erdészek, fegyverbolt-tulajdonosok, és két sötét színű terepjáróval és több sörétes, illetve maroklőfegyverrel is rendelkeznek. Ráadásul a támadások helyszínei közelében valamilyen érdekeltségük is van. A családtagok jártasak a fegyverhasználatban is, és ezt bizonyítja az is, hogy céllövészetben több versenyt is megnyertek.

Kóka Jenőt szerdán a tiszalöki temetőben helyezik végső nyugalomra. A férfit az Országos Cigány Önkormányzat, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, valamint a Roma Polgárjogi Mozgalom saját halottjának tekinti.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport