Az ablakon át menekült az elítélt

2009.04.27. 14:26 Módosítva: 2009.04.27. 14:30
Egy öt évre börtönre ítélt férfi az ítélethirdetés alatt kiugrott a bíróság ablakán, és elmenekült. A jelenlévő rendőrök nem tudták elkapni.

Kiugrott a bíróság ablakán az ítélet kihirdetése és az indokolása után egy férfi a Szegedi Városi Bíróságon, majd beugrott egy autóba és elmenekült. Bár az eset még múlt hét szerda délután történt, a Csongrád Megyei Bíróság alelnöke csak hétfő kora délután hozta nyilvánosságra. A férfit azóta is keresik a rendőrök. A férfit 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság, különös visszaesőként hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés és jövedéki orgazdaság bűntette miatt. A bíró az ítélet indokolása után éppen a vádlott előzetes letartóztatásáról hozott határozatot a másodfokú jogerős ítélet kihirdetéséig, amikor a férfi felpattant a vádlottak padjáról és kiugrott a korábbi szellőztetés miatt résnyire nyitva hagyott ablakon.

A férfi feltépte az ablakot, kiugrott az utcára, majd elmenekült. A jelenlévő rendőrök megpróbálták elfogni, ez azonban nem sikerült. A bíróság biztonsági őre látta, hogy a vádlott egy gépkocsiba ugrik be, ami nagy sebességgel elhajt. A jármű mozgását és rendszámát is jelezte a rendőröknek - tájékoztatta a Független Hírügynökséget dr. Cseh Attila a megyei bíróság elnökhelyettese. Az ügyet tárgyaló bíró haladéktalanul intézkedett a férfi elfogásáról, majd - a már elrendelt előzetes letartóztatáson túl - elfogatóparancsot bocsátott ki, illetve nemzetközi- és európai elfogatóparancs kibocsátásról is határozott.

A tárgyaláson a férfi testvére volt a másodrendű vádlott, ő meg sem jelent a bíróságon, ennek ellenére a bíró távollétében hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt visszaesőként 3 év börtönre, mellékbüntetésként 4 évi közügyektől eltiltásra ítélte.