Fegyveresek és rendőrök lövik egymást Isztambulban

2009.04.27. 09:25 Módosítva: 2009.04.27. 14:43
A török rendőrség rajtaütött egy szélsőbaloldali csoport rejtekhelyén hétfő hajnalban Isztambulban. Kora délutáni információk szerint az akcióban hárman meghaltak, heten megsérültek. A török hatóságok szerint öt órán át tartott az ostromállapot.

Az éjszaka 60 rajtaütést hajtottak végre szélsőbaloldali, kurd és radikális iszlám csoportok ellen. A razziasorozatban tíz gyanúsítottat őrizetbe vettek. "Látványos fegyveres támadásokra készültek a közeljövőben. A rendőrség rengeteg fegyvert, pokolgépet és álcázott robbanószerkezetet foglalt le" - mondta Muammer Güler kormányzó. Az Anatólia hírügynökség szerint országszerte hét városban tartottak razziákat, és összesen 50 embert fogtak el.

A török város hatóságai azt közölték, hogy a lövöldözésben meghalt egy rendőr, egy járókelő és maga a fegyveres. Heten sebesültek meg, köztük egy tévéoperatőr.

A HaberTurk nevű török média szerint a fegyveresnek, aki az isztambuli Bostnaci kerületben lévő háznál kirobbant lövöldözésben meghalt, volt egy rendőrségi adóvevője, és a hatóságokkal folytatott egyik beszélgetésben a Revolutionary Headquarters nevű szervezet tagjának nevezte magát. Besir Atalay belügyminiszter szerint a férfi neve Orhan Yilmazkaya, és a Revolutionary Headquarters nevű szervezet szeparatista csoportokhoz, például a Kurd Munkáspárthoz (PKK-hoz) kötődik.

Ellentmondásos hírek érkeztek arról, hányan barikádozták el magukat a lakásban. Az isztambuli kormányzó és az NTV török hírtelevízió egy - más források három - fegyveresről beszélnek. A kormányzó szerint a lövöldöző férfi egy földalatti szélsőbaloldali csoport tagja, de a szervezet nevét nem közölte. Hozzátette, hogy a fegyveres sok lőszert és robbanószerkezetet halmozott fel, ezért tud több tucat rendőrrel szemben is órákon át kitartani.

Hírügynökségek két ismertebb szélsőbaloldali szervezetet hoztak összefüggésbe az ellenálló fegyveressel. Az egyik az 1994-ben alapított, földalatti MLKP (Marxista-Leninista Kommunista Párt), a másik a kurd felkelőkkel kapcsolatban álló Forradalmi Különítmény. Utóbbi decemberben vált ismertté, amikor magára vállalta a konzervatív iszlám kormánypárt egyik irodája elleni robbantást, amelyben egy rendőr meghalt, és kilenc civil megsérült.