Tizenegy szomáliai kalózt ejtettek foglyul

2009.04.27. 09:30
Jemeni kommandósok kiszabadítottak a szomáliai kalózok fogságából egy olajszállító tartályhajót, és fogságba ejtettek 11 kalózt - közölte hétfőn a szanaai védelmi minisztérium. A Qana nevű hajó már Áden kikötőjében horgonyoz.

A tankert vasárnap kerítették hatalmukban szomáliai kalózok Jemen partjainál. Az ádeni finomító hajója a támadáskor rakomány nélkül hajózott, miután szállítmányát kirakta a keleti Mohra városában. A hajó fedélzetén 23 fős legénység volt. A kommandósok és a tengeri rablók tűzharcában öt kalóz vesztette életét.

Vasárnap egy kisebb szomáliai ellátóhajó is kiszabadult szomáliai kalózok fogságából. A hajót a kalózok még január 3-án foglalták el 15 fős legénységével együtt. Minden jel szerint a hajó kiszabadításáért a kalózok váltságdíjat kaptak.

A kalózkodás eseteivel foglalkozó, londoni székhelyű IMB intézet szerint az idei év első negyedévében közel megkétszereződött a kalóztámadások száma, szinte kizárólag a szomáliai kalózakciók miatt. Szomália partjainál 18 kalóztámadás történt az idei évben.