A WHO szerint nem elkerülhetetlen egy nagy járvány kitörése

2009.04.28. 19:12
Bár a WHO szerint semmi haszna a határokon szűrővizsgálatokat tartani, az egészségügyi világszervezet szerint nem elkerülhetetlen egy világjárvány kitörése. Azt még nem tudják, honnan eredhet a kór, ahogy azt sem, hogy Mexikóban miért hallnak meg a betegek, máshol meg miért nem.

Nem elkerülhetetlen egy nagy sertésinfluenza-járvány kitörése, de célszerű, ha minden ország felkészül a világjárvány leküzdésére, jelentette ki genfi sajtóértekezletén Fukuda Keidzsi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezérigazgató-helyettese.

Keidzsi szerint még nehéz lenne megállapítani a Mexikóban kirobbant járvány eredetét, mert még túl keveset tudnak róla a szakértők. Nincs még például jó magyarázat arra, miért bizonyultak súlyosabbnak a mexikói esetek a más országokbelieknél.

Mexikóban a járvány kezdete óta több mint 150-en vesztették életüket, de az áldozatok nagy részénél még nem igazolt, hogy a vírus okozta halálukat. A WHO Keidzsi szerint összesen 79 igazolt sertésinfluenzás esetről tud - korábban már 82 esetről beszéltek, azóta Új-Zélandon három, Izraelben pedig két igazolt esetet jelentettek, azaz számításaink szerint már 87 igazolt eset van - Mexikóban 33, az Egyesült Államokban 40, Kanadában 6, Új-Zélandon 3, Nagy-Britanniában 2, Izraelben 2, Spanyolországban 1.

A WHO szerint a határokon végrehajtott egészségügyi szűrővizsgálat alkalmatlan eszköz a járvány elleni harcban. A kór vírusával fertőzött személyek ugyanis nem feltétlenül mutatnak influenzás tüneteket a határátlépéskor.