Két gyanús haláleset Kaliforniában

2009.04.28. 21:10 Módosítva: 2009.04.28. 21:10
Elképzelhető, hogy sertésinfluenzában halt meg egy kaliforniai férfi április 22-én. Az amerikai közegészségügy egy másik gyanús halálesetet is vizsgál, Arnold Schwarzenegger, az állam kormányzója pedig rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Két gyanús halálesetet vizsgálnak Kaliforniában az egészségügyi hatóságok, jelentette a Fox News. Az amerikai hírtelevízió jelentése szerint az egyik, talán a Mexikóban kirobbant sertésinfluenza-járványhoz köthető haláleset egy bellfoweri kórházban történt, ahol egy szombaton sertésinfluenzára hasonlító tünetekkel felvett 33 éves férfi vesztette életét. A másik gyanús eset korábbi, a 45 éves La Mirada-i férfi még április 22-én húnyt el egy norwalki kórházban.

Nem sokkal a két gyanús eset bejelentése után Arnold Schwarzenegger, a Mexikóval határos állam kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett ki. Igaz, azt állítja, hogy nem a halálesetek, hanem a járvány okozta veszély miatt, hiszen Kaliforniában igazoltak először H1N1-vírusos esetet.

A rendkívüli állapot ez esetben azt jelenti, hogy valamennyi kaliforniai kormányzati intézménynek és minisztériumnak segítséget kell nyújtania a közegészségügynek a járvány megfékezésében. A szabályozás értelmében most versenyeztetés és pályáztatás nélkül köthetnek szerződéseket analizáló és tesztelőlaborokkal.

A kaliforniai bejelentéssel párhuzamosan Barack Obama is bejelentette, hogy másfélmilliárd dollár felszabadítását kérte a kongresszustól a járványra való felkészülés megkönnyítésére.