Nem valószínű, hogy skizofrén a romák gyilkosa

2009.04.28. 14:56
Az ORFK bűnügyi igazgatója tegnap skizofrén elkövetőről beszélt. Mivel a rendőrség több tettest keres, ennek roppant kicsi az esélye, a skizofrénia átgondolatlan emlegetése azonban erősítheti a pszichés betegekkel szembeni előítéleteket.

Skizofrén, kettős személyiséggel élő férfi lehet a cigányok elleni gyilkosságok elkövetője, aki a hétköznapokon békés, jóravaló embernek tűnik – nyilatkozta tegnap Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Az Index érdeklődésére a rendőr vezérőrnagy ma elmondta, hogy tegnap mindössze a magánvéleményét közölte, mert tudomása szerint semmilyen olyan nyomozati információ nem merült fel, ami pszichés beteg elkövetőre utalna.

"Nem akarom minősíteni az elkövetőt, de elképzelhető, hogy nem is tudta, mit csinál. Azt, hogy esetleg kettős életet él, kettős személyisége van, csak egy lehetőségként említettem." Házi István felidézte, hogy a móri rablógyilkosság egyik (tényleges) elkövetőjéről sem gondolta senki a környezetében, hogy nyolc ember haláláért lehet felelős.

A bűnügyi igazgató elméletébe azonban belezavar egy – a nyomozók által tényként kezelt – körülmény: a gyilkosságokat egy több emberből álló csoport követte el. Nem tűnik túl valószínűnek, hogy valamennyien több személyiséggel rendelkeznek, és rendre az agresszív periódusukban szervezték meg, illetve követték el a támadásokat.

"A kettős személyiség és a skizofrénia nem azonos" – nyilatkozta az Index megkeresésére Simon Lajos pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatóhelyettese. Simon lehetségesnek tartja, hogy valakinek az a téveszméje, hogy meg kell mentenie a világot, de ezt csak konkrét vizsgálatok után lehet megállapítani.

Az egyetemi docens szerint az általános tévhittel ellentétben a skizofrén betegek, azaz a tudathasadásos gondolkodási és viselkedési zavarral küzdők nem vérengzőek, és az agresszivitás is csak egy töredékükre jellemző. De még ezekben az esetekben is igaz, hogy a beteget nem a skizofrénia teszi agresszívvé. "A betegség nem válogat, egy református lelkész éppúgy skizofréniássá válhat, mint egy fajgyűlölő. Dr. Jekyll és Mr. Hide esete a kettős személyiség, és nem a skizofrénia példája."

Simon Lajos azért sem tartja valószínűnek, hogy pszichés beteg lenne a sorozatgyilkos, mert egy igazán beteg ember szerinte sokkal több hibát vétene. "A skizofrén betegekre a társadalom egy jelentős része amúgy is megbélyegzettként tekint, nem jó ezt erősíteni. Nagyon kevesen agresszívek közülük, a köztudatban mégis annak hiszik őket. Az átgondolatlan kijelentések nem segítik a társadalomba való visszailleszkedésüket."