Jogszerűen lőtt a rendőr Érden

2009.04.30. 09:36
A rendőrségi vizsgálat szerint betatották az arányosság követelményét az igazoltatni próbáló rendőrök, akiknek az életét veszélyeztette a menekülni akaró autós.

Szakszerűen és jogszerűen használta fegyverét az a rendőr, aki több lövést is leadott egy autósra múlt szombaton a Pest megyei Érden - ezt állapította meg a rendőrségi vizsgálat. Egy autós megpróbált elmenekülni az egyenruhások elől, eközben egyiküket elsodorta, társát pedig egy vascsővel fenyegette. A leadott lövések közül kettő a sofőrt találta el, megsebesült a lábán és a hátán is.

Jogszerű és szakszerű volt a fegyverhasználat múlt szombaton Érden a rendőrség szerint. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök reggeli közleménye ezt azzal indokolja, hogy nem lehetett másként elhárítani a lövéseket leadó rendőr és társának életét, illetve testi épségét veszélyeztető támadásokat. Közvetlen veszélyben voltak ugyanis. Az intézkedő rendőr a jogszabályi előírásoknak és a törvényi kötelezettségeinek megfelelően, "az arányosság követelményét betartva" járt el - írja a közlemény.

A történteket vizsgáló Pestvidéki Nyomozó Ügyészség szóvivője korábban elmondta - és a rendőrségi közlemény is úgy írja le a történteket -, hogy egy autós a Pest megyei településen haladt, és bár a rendőrök többször is meg akarták állítani, mindig elmenekült. Dél körül a Balatoni úton akarták igazoltatni, ám a sofőr az egyik járőrt többször elsodorta, társát pedig egy vascsővel próbálta megütni.

Az egyik rendőr először egy figyelmeztetőlövést adott le, mivel azonban ennek nem volt hatása, többször rálőtt az akkor már mozgásban lévő autó kerekeire, négy célt is talált. Újabb három lövést adott le ezután, ezek közül kettő a kocsi utasterébe csapódott, a sofőrt a lábán és hátán találta el. A rendőrségi közlemény szerint azért tévesztett célt ez a két lövés, mert a rendőrt az autó elsodorta és kibillentette egyensúlyából.

Az ügyészég egyébként a sofőr ellen indított eljárást hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt. Az ügyészek mindamellett vizsgálják azt is, hogy a rendőr fegyverhasználata jogszerű és szakszerű volt-e.