Fiatalkorú cigánybűnözésről beszélt a kiskunlacházi polgármester

2009.05.02. 20:59 Módosítva: 2009.05.02. 21:32
A helyi cigányközösséggel akar beszélni a polgármester, mert fél a visszavágástól, miután elkapták azokat a fiatalokat, akik bántalmaztak és kiraboltak egy 12 éves lányt.

Egyelőre egy kiskunlacházi fiatalt gyanúsított meg csoportos rablás kísérletével a ráckevei rendőrség abból a nyolcfős társaságból, amely az utcán megtámadott egy 12 éves helyi kislányt. Tettlegességről nincs információja a rendőrségnek, és arról se, tudnak, hogy a csütörtöki támadás összefüggene a szintén kiskunlacházi H. Nóra tavaly őszi meggyilkolásával.

Répás József, Kiskunlacháza polgármesterének információi szerint egy nyolcfős, 12- 16 éves fiatalokból álló csapat támadott rá az iskolából hazafelé tartó 12 éves kislányra. Lerángatták a kerékpárjáról, majd ketten lefogták, míg a többiek hozzáláttak a megrémült kiskorú zsebeinek, táskájának átkutatásához.

A polgármester hozzátette: nyomdafestéket nem tűrő trágár kifejezésekkel illették a sokkos állapotba került iskolást, akit bántalmaztak is. A támadók több járókelő megjelenése után menekülőre fogták, de hármukat elkapta a rendőrség. Mindhárom fiút előállították a ráckevei rendőrkapitányságon, de a tanúvallomások alapján csupán egyiküket gyanúsították meg csoportos rablás kísérlete miatt, majd mindhármukat elengedték.

A rendőrség a „csapat" többi tagját is ki fogja hallgatni, de a rendőrség szerint nyilván nem mindenki vett aktívan részt a támadásban, akadtak köztük „szemlélők" is.

Répás József, a település polgármestere szerint már korábban is érkeztek hozzá lányos szülőktől roma fiatalok erőszakoskodásáról szóló hírek, azonban ezeket nem „verték nagydobra", mert féltették a gyermekeket a további inzultusoktól. Állítólag a helyi idősek is félnek ugyanennek a „csoportnak" a randalírozásaitól, vagyis Kiskunlacházán pattanásig feszült a helyzet

„Kiskorú cigánybűnözéssel állunk szemben, amely egyértelműen a szülők felelősségét veti fel" – nyilatkozta a polgármester

Répás József közölte: mivel tart attól, hogy a „másik" oldal netán visszavágást tervez, a falu békéjének és a feszültségek levezetésének érdekében jövő hét elején találkozóra várja a településen élő 200- 250 roma képviselőit, majd hétfőhöz egy hétre közmeghallgatást tart.