Vizsgálat indult egy végzetes mentősbaki miatt

2009.05.13. 16:30
Az Országos Mentőszolgálat fegyelmi eljárást indított, miután múlt hét pénteken tragikus tévedés történt a Pest megyei Tahiban. Az egyik budapesti rohamkocsi személyzete nem azt a sérültet vitte kórházba, akihez eredetileg riasztották őket, a beteg pedig meghalt.

Pénteken egy mozdulatlanul fekvő, fejsérült férfihez riasztották a mentőket a Leányfaluhoz közeli Tahiba. A telefonáló jelezte, hogy kocsijával a mentők elé megy a 11-es főútra, és egy bolt előtt várja majd őket.

A Budapestről érkező rohamkocsi a 11-es főúton haladt Tahi felé, amikor egy bolt előtt, autójuk mellett integető emberek állították meg őket, akik elmondták, hogy ők hívtak mentőt egy fejsérült férfihoz. A mentők megálltak, felvették, ellátták és kórházba szállították a beteget.

A hamarosan érkező újabb telefonhívás alapján vált világossá a mentésirányítók előtt, hogy két különböző esetről van szó, vagyis néhány kilométerrel arrébb egy másik autó mellett még mindig várják a mentőt a segítségre szoruló beteghez.

Egy órát késtek

A mentésirányítók azonnal indítottak egy másik mentőegységet, de az a tévedés miatt az első bejelentéshez képest több mint egy órával később érkezett a helyszínre, ahol már csak a beteg halálát tudták megállapítani.

Az Országos Mentőszolgálat fegyelmi eljárás keretében vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy kit, kiket terhel felelősség a tragikus tévedésért.

Arra a kérdésre, hogy van-e ok-okozati összefüggés a mentő késése és a beteg halála között, az igazságügyi orvostani vizsgálat adhat választ. A rohamkocsi személyzetét is nagyon megviselték a történtek, hiszen ők abban a hiszemben voltak, hogy időben érkeztek és segíteni tudtak betegüknek - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.