Másfél évre ítélték Kunbaja polgármesterét

2009.05.14. 12:28
A tizenkilenc vádlott közül négyen kaptak börtönbüntetést, tizenketten legfeljebb 120 ezer forintos bírságot, egy embert felmentett a kecskeméti bíróság.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt másfél év börtönbüntetésre ítélte Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét a Kecskeméti Városi Bíróság; az ítélet nem jogerős.

Mellékbüntetésként a polgármestert 2 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. A büntetőper 10 millió forintos perköltségéből további 1 millió forintot kell megfizetnie.

Tizenkilenc ember ellen emeltek vádat

A Kiskunmajsai Polgármesteri Hivatal feljelentése alapján 2006. december 7-én indult nyomozás, annak eredményeként 19 ember ellen emelt vádat az ügyészség. Az adatok szerint 2006 júliusától 2006 végéig több mint 4 ezer tonna német eredetű hulladék érkezett illegálisan Magyarország területére.

Halász István polgármestert a bíróságra kísérik
Halász István polgármestert a bíróságra kísérik

A hulladékot összesen 20 helyszínen helyezték el, többnyire tanyákon, hulladéklerakókban, majorokban. A nyomozás során mintegy 4700 bála hulladék szemléjére került sor.

A vád szerint valamennyi, Magyarországon megtalált németországi hulladék behozatala elsődlegesen Halász István és kiskőrösi vádlott társa közreműködésével történt, a vádlottak mindegyike az ő megbízásukból végzett valamilyen tevékenységet; fuvarszervezésben, lerakóhely felkutatásában, rakodásban, lerakóhely biztosításában vagy a szemét elhelyezésében működtek közre.

Egy vádlottat felmentettek

Halász István feleségének büntetése 10 hónap börtön és 300 ezer forint pénzbüntetés. A szabadságvesztés végrehajtását az ő esetében 2 év próbaidőre felfüggesztette a bíróság, a perköltségből pedig a vádlottnak 500 ezer forintot kell megtérítenie.

A per másik fővádlottja, a kiskőrösi férfi 1 év börtönbüntetést és 300 ezer forint pénzmellékbüntetést kapott. Az ő esetében is 2 évre függesztették fel a szabadságvesztés végrehajtását. A 19 vádlott közül egy ember esetében ugyancsak 2 évre függesztették fel a kiszabott 6 hónap szabadságvesztést.

Tizenkét vádlott 40-120 ezer forintos pénzbüntetést kapott. Egy vádlottat felmentett a bíróság, 2 vádlott pedig 30, illetve 40 nap közérdekű munkát köteles végezni, fizikai munkakörben.